5 sfaturi pretioase pentru a porni o afacere de succes

De ce este nevoie pentru a incepe o afacere? Exista zeci sau poate sute de carti si de site-uri care te invata despre cum sa conduci un business de succes, care cuprind sfaturi mai mult sau mai putin realizabile. Insa, dintre toate acestea care sunt de fapt cele mai importante? Vezi care sunt cele 5 sfaturi pe care sa le urmezi pentru a porni o afacere de succes:

  • Alege un domeniu care ti se potriveste. Formula clasica a succesului in vanzari si de fapt, in afaceri in general, da roade in cele mai multe dintre cazuri: identifica sau creaza o nevoie a consumatorilor si apoi asigura-te ca o poti acoperi prin obiectul afacerii tale. Acesta nu este insa singurul criteriu care ar trebui sa stabileasca in ce sector de activitate te-ai putea incadra, ci la fel de mult conteaza sa iti placa ceea ce faci, deci ai grija sa alegi un business intr-un domeniu despre care stii lucruri sau care te intereseaza.

 

  • Asigura-te ca exista o piata pentru ceea ce iti doresti sa faci. Una dintre greselile majore pe care tot mai multi dintre antreprenori au tendinta sa le faca atunci cand pornesc un start-up este sa presupuna ca produsul si serviciul lor va fi dorit de o multime de oameni. In realitate, lucrurile nu se intampla mereu asa, mai ales cand vine vorba de afaceri. Pentru a minimaliza riscul unei investitii deloc profitabile, cerceteaza piata. Daca este nevoie, solicita studii de piata de la companiile specializate, pentru ca rezultatele acestora te pot ajuta sa identifici mai bine care este cea mai buna alternativa.

 

  • Ia in serios ceea ce faci. Ai inceput o afacere, asa ca va fi nevoie sa te comporti ca atare si sa iti asumi responsabilitatea pentru toate demersurile pe care le iei pentru a o dezvolta. Urmareste veniturile si cheltuielile folosind diverse programe de contabilitate, pastreaza separat fondurile destinate business-ului de banii personali si mai ales ai grija ca tot ceea ce faci sa fie legal. Incercarile de a fenta regulile pot functiona cel putin pentru o perioada, insa acestea iti pot aduce sanctiuni financiare grave, dar si importante prejudicii de imagine.

 

  • Intelege diferenta intre a lucra pentru tine si a a-ti construi o afacere care sa mearga de la sine. Daca vrei intr-adevar sa iti faci o afacere din care sa iasa bani chiar si fara sa fii prezent zi de zi la birou, trebuie sa dezvolti sisteme si metode care sa iti permita sa angajezi oameni care sa faca treaba in locul tau. Incercand sa faci totul de unul singur poate fi o idee buna la inceput, dar pe o perioada lunga nu vei face decat sa limitezi potentialul de crestere al business-ului.

 

  • Fii cumpatat si nu-ti asuma riscuri. Desigur, in orice afacere este nevoie sa iti asumi riscuri, mai ales daca e pentru prima oara cand esti in postura de antreprenor, insa cumpatarea este cheia chiar si in afaceri, indiferent de cat know-how sau de cate resurse materiale ai avea. Bazeaza-ti alegerile pe gasirea echilibrului intre eficienta si costuri. De exemplu, publicitatea si alte metode de promovare pot fi destul de costisitoare, la fel ca si procurarea resurselor necesare, fie ca vorbim de obiecte sau de oameni. Astfel, sa inchei un contract de leasing operational auto pentru a-ti construi flota de masini poate fi o solutie mult mai buna decat sa faci un leasing financiar; de asemenea, sa faci reclama pe masini aplicand autocolante pentru geamuri poate necesita o investitie mai mare, dar efectele sale vor fi mult mai benefice.  
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata