56% dintre companiile globale au pe agenda de administraţie politicile de mediu, sociale şi de guvernanţă corporativă

41

Mai mult de  jumătate dintre companiile globale (56%) susţin că politicile de mediu, sociale şi de guvernanţă corporativă (ESG) se află pe agenda Consiliilor de Administraţie cel puţin o dată pe an, în creştere de la 35% în 2019, în timp ce 15% au spus că acest subiect a fost discutat la toate şedinţele consiliului, relevă datele unui raport întocmit de PwC.

Astfel, aproape trei sferturi (72%) dintre respondenţii la sondajul global PwC arată că întotdeauna, în etapa de pre achiziţie, analizează companiile-ţintă din punct de vedere al riscurilor şi oportunităţilor ESG. De asemenea, 56% au refuzat încheierea de parteneriate sau investiţii, din motive legate de ESG,

Raportul de specialitate arată că mai mult de jumătate (56%) dintre companii au pe agenda Consiliilor de Administraţie subiectul ESG cel puţin o dată pe an, în creştere de la 35% în 2019, iar 15% au spus că a fost discutat la toate şedinţele consiliului.

Procentul de 65% dintre cei chestionaţi au dezvoltat o investiţie responsabilă sau o politică ESG, precum şi instrumentele pentru implementarea acesteia.

„ESG are astfel o influenţă crescândă asupra strategiei de afaceri pe tot parcursul ciclului de viaţă a tranzacţiilor şi în cadrul portofoliilor. Fondurile de investiţii folosesc criteriile ESG nu doar pentru a evalua riscurile şi pentru a identifica oportunităţi de creare a valorii, ci şi pentru a-şi gestiona portofoliul şi, în cele din urmă, pentru a avea un exit de succes. În 2019, majoritatea fondurilor de investiţii s-au declarat îngrijorate de riscurile climatice din portofoliul lor, dar nu au abordat serios problema. Anul acesta însă mai mult de jumătate dintre firmele respondente la sondaj iau deja măsuri şi 36% declară că iau în considerare riscul climatic atunci când iau decizii de investiţii”, se menţionează în concluziile raportului.

În mai bine de trei sferturi (77%) dintre respondenţi afirmă că diversitatea este o valoare esenţială şi integrantă în cultura lor, care generează beneficii pentru afaceri – în special în domeniul inovaţiei.

În acelaşi timp, majoritatea respondenţilor (95%) se arată preocupaţi de etica afacerilor, valorile şi cultura corporativă, prevenirea mitei şi a corupţiei şi a securizării cibernetice a datelor, iar aproape 90% sunt îngrijorate de respectarea regulamentului ESG. Peste jumătate arată că echipa lor de investiţii a primit un training specializat.

„Criza din ultimele 18 luni a fost un semnal puternic de alarmă pentru întreaga lume: pentru a preveni alte pandemii şi pentru a reduce riscurile cauzate de schimbările climatice, firmele sunt nevoite să construiască o societate echitabilă şi sustenabilă, dar care să genereze şi creştere. Iar miza este mare. Doar la nivelul anului 2018, investiţiile durabile, categorie care include şi investiţiile de tip ESG, ajunseseră la peste 30 trilioane de dolari pe primele cinci pieţe de capital la nivel global”, se notează în studiu.

Sondajul „The Global Private Equity Responsible Investment” a analizat investiţiile responsabile a 209 fonduri/companii de investiţii din 35 de ţări.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News