600 de oameni de știință au făcut un apel disperat către preşedintele Joe Biden

9

În Statele Unite, mai mulţi oamenii de știință fac un apel disperat către președintele  Joe Biden, trimițându-i o scrisoare amplă la Casa Albă. Documentul solicită liderului american mai multe cereri stăruitoare, printre care oprirea cursei înarmărilor nucleare, un risc profund pentru omenire, dar și schimbarea autorității asupra butonului atomic.

În contextul documentul din 16 decembrie 2021, se arată că semnatarii acestuia sunt ”serios îngrijorați de riscurile prezentate de armele nucleare” și sugerează că președintele Statelor Unite, pe baza observațiilor anterioare, le împărtășește punctul de vedere, potrivit Spectator.

Cei 600 de oamenii de știință și ingineri din National Academy of Sciences recunosc faptul că SUA sunt angajate într-o ”cursă reînnoită a înarmărilor nucleare cu Rusia și China”, dar fac apel către Joe Biden ”să atenueze” această ”întrecere” și să facă câțiva pași spre dezarmare.

În acest sens, savanții americani vin cu mai multe propuneri, care ar duce la o reducere a riscului nuclear la nivel global. Prima solicitare a lor este aceea ca Statele Unite să declare că nu vor folosi primele armele nucleare.

Examplu, oamenii de știință fac referire la o declarație a lui Biden din 2017. Ați declarat că ”este greu de imaginat un scenariu plauzibil, în care prima utilizare a armelor nucleare de către Statele Unite ar fi necesară sau ar avea sens”.

”Vă îndemnăm să declarați că Statele Unite nu vor folosi mai întâi armele nucleare și să luați în considerare utilizarea acestora doar ca un răspuns la un atac nuclear asupra noastră sau a aliaților noștri”, se arată în document.

 A doua propunere făcută lui Biden este cea referitoare la modificarea autorității președintelui de a dispune folosirea armelor nucleare. În acest moment, președintele SUA în calitate de șef al statului și comandant suprem are autoritatea unică de a ordona utilizarea bombelor nucleare americane.

Oamenii de ștință, deși au deplină încredere în judecata lui Biden, totuși consideră că istoria arată că a da această responsabilitate unei singure persoane este un lucru neînțelept.

 Aceştia propun să se schimbe protocolul legat de butonul atomic, iar hotărârea președintelui de a folosi armele nucleare să fie confirmată și de alți oficiali ai statului american, înainte de executarea ordinului prezidențial.

Dar şi alte solictări din scrisoare vorbesc despre reducerea numărului de arme nucleare strategice la 1.000 de focoase pentru fiecare țară nucleară și anularea programului de modernizare a rachetelor balistice intercontinentale americane, conform UCS-Documents.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata