87,05% dintre locuitorii care au votat la referendum au fost pentru secesiunea regiunii din Ucraina și aderarea la Federația Rusă

20

Rusia a anunțat rezultatele referendumului din Herson în cadrul unei ședințe a comisiei electorale regionale. Au fost numărate toate buletinele, iar 87,05% dintre locuitorii care au votat la referendum au fost pentru secesiunea regiunii din Ucraina și aderarea la Federația Rusă, conform cifrelor oferite de autoritățile ruse.

Astfel, președintele Comisiei electorale regionale, Marina Zaharova, susține că 97.051 de participanți la referendum doresc aderarea regiunii Herson la Federația Rusă.

În afirmaţiile sale, „497.051 de participanți la referendum au răspuns Da la întrebarea Sunteți în favoarea secesiunii regiunii Herson din Ucraina, a formării acesteia ca stat independent și a aderării sale la Federația Rusă cu drepturile unui subiect al Federației Ruse?. Aceasta reprezintă mai mult de 50% din numărul participanților la referendum.

Pentru a lua în considerare problema în sprijinul căreia au votat mai mult de jumătate din participanții la referendum pe listă, a fost aprobată”, a declarat președintele Comisiei electorale regionale, Marina Zaharova, conform Interfax.

În contextul comisiei electorale,  un număr de 571.001 persoane au participat la referendum în regiunea Kherson, ceea ce reprezintă 76,86% din lista electorală. Membrii Comisiei au votat în unanimitate pentru a recunoaște referendumul ca fiind valid și au aprobat rezultatele votului, notează sursa menționată.

Amintim că referendumul privind intrarea regiunii Herson în Federația Rusă a avut loc timp de cinci zile. În perioada 23-26 septembrie, locuitorii regiunii au putut vota la secțiile de votare din apropierea locuințelor lor și la secțiile de votare mobile, iar pe 27 septembrie, între orele 8:00 și 16:00, la secțiile de votare fixe.

Însă, SUA, țările UE, Turcia și alte state au transmis deja că nu vor recunoaște referendumurile de anexare organizate în regiunile ocupate din Ucraina. Regiunea Herson se află acum aproape în totalitate sub controlul forțelor rusești.

NATO îl avertizează pe Vladimir Putin cu privire la organizarea referendumurilor

În opinia sa, secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, a lansat un avertisment pentru Vladimir Putin în ziua de marți, 27 septembrie. Acesta subliniază că referendumurile din Ucraina sunt „false” și reprezintă o „încălcare flagrantă a dreptului internațional”.

Acesta a dezvăluit pe pagina sa de socializare că a discutat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a spus „clar că Aliaţii NATO sunt neclintiţi în sprijinul pentru suveranitatea şi dreptul la autoapărare al Ucrainei”.

Aşadar, „Referendumurile false organizate de Rusia nu au legitimitate şi reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional. Aceste teritorii fac parte Ucraina”, a scris secretarul general al NATO pe pagina sa de Twitter.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata