Absenteismul neplanificat sau rotația de personal în fabrici, probleme la care există soluții

35

Nu este o noutate faptul că personalul angajat are zile de neprezentare la locul de muncă, iar acest aspect îngreunează activitatea colectivă ori, în unele cazuri, o stopează integral. Majoritatea angajatorilor din zona de producție depind de prezența zilnică a angajaților, motiv pentru care întâmpină provocări ce îngreunează procesele zilnice de muncă și afectează volumele pe care trebuie să le livreze
Întrucât în industria auto procesele de producție sunt clar definite în fluxul tehnologic și este imperativ să respecte rigoarea impusă de standardele automotive, blocarea unei etape din lanțul de producție atrage după sine blocarea întregului proces.

Totodată, unitățile de producție din România, la fel ca cele de pretutindeni, se confruntă zilnic atât cu fenomenul de migrare a propriilor angajați între companiile din zonă cât și cu provocarea de a-i înlocui în termen foarte scurt în contextul unei masive depopulări a marilor centre industriale, promovându-se astfel marea bătălie pentru atragerea personalului calificat dar și a celui fără o experiență specifică.

Situații neprevăzute pot apărea în orice moment însă cu multă dedicare din partea angajatorilor și o bună gestionare a resursei umane disponibile, orice obstacol poate fi depăsit.

Așadar, ne punem întrebarea ce pârghii avem la îndemână pentru a controla acest fenomen și care sunt soluțiile disponibile pentru a suplini lipsa de personal?

Despre aceste aspecte am discutat cu reprezentanții companiei Moveos pentru a analiza mai profund acest fenomen și pentru a vedea ce soluții propun clienților astfel încât aceștia din urmă să se poată baza pe forța de muncă necesară care să le permită să își respecte planificarea de producție și de livrare .

Moveos este o companie cu un portofoliu extins pe serviciile de resurse umane, una dintre specializări fiind crearea de soluții HR personalizate, oferind servicii de recrutare, administrare completă de personal și training. Totodată, au implementat pe piață un nou serviciu având la bază conceptul de  Rezerve de personal.

Cum definiți ideea de rezerve de personal?

Serviciul rezerve de personal este un serviciu complet și integrat ce răspunde nevoilor clientului, format din două elemente diferite, Relocare personal și Banca de rezerve.
Relocarea de personal este produsul prin care compania noastră asigură pentru echipele plasate la clienții săi, întregul proces de recrutare, selecție, angajare, administrarea contractelor de muncă și salarizare a persoanelor din zonele cu rată ridicată de șomaj, acestea fiind relocate în zonele industrializate dar cu deficit de resurse umane disponibile. Odată cu personalul necesar pentru producție, asigurăm și serviciile adiacente specifice personalului relocat care sunt consumatoare de timp și energie pentru clienții noștri și care nu aduc valoare adăugată în procesele lor interne, un exemplu fiind administrarea acestora în afara ariei de producție, asigurându-le climatul necesar pentru o acomodare lină în noua localitate de reședință, acordând o atenție sporită acestui factor determinant în asigurarea unei rate ridicate de succes în retenția de personal.

Banca de rezervă, pe de altă parte, este un produs special conceput pentru a combate absenteismul neplanificat. În esență, banca de rezervă reprezintă o echipă de operatori Moveos, selectați și instruiți pe anumite procese, stabilite împreună cu beneficiarul, ce este permanent pregatită să intervină atunci când acesta se confruntă cu absenteism neplanificat pe liniile de producție. Astfel, inserarea omului calificat și eficient la locul potrivit on time, completând echipa clientului gata formată, nu ne poate aduce decât un output calitativ, în target, conform planificării.

Care sunt industriile cărora se adresează aceste servicii?

Majoritatea partenerilor noștri vin din segmentul automotive al industriei însă produsele noastre se adresează oricărei ramuri din industrie, construcții, agricultură sau chiar servicii.

Care este esența brandului Moveos?

Pe parcursul celor 5 ani de activitate am învățat că încrederea partenerilor noștri dar și a propriilor angajați se câștigă cel mai greu dar se pierde cel mai repede dacă nu ești dedicat în a construi relații bazate pe încredere, respect reciproc și corectitudine. Totodată, suntem în permanentă mișcare pentru a anticipa nevoile partenerilor noștri, pentru a veni cu soluții flexibile și adaptate specificului fiecăruia dintre ei, în termenii pe care noi i-am integrat în cadrul organizației noastre încă de la început: agilitate în mobilizarea resurselor, adaptabilitate la nevoia partenerilor, depăsirea limitelor de confort și îndrăzneală în abordarea provocărilor.

Clienții care aleg produsele Moveos re-descoperă esența activității de HR pierdută în ultimii ani sub presiunea sufocantă și constantă a recrutării de personal pentru propriile zone de producție. Prin accesarea soluțiilor integrate Moveos, companiile beneficiază de acoperirea gap-ului constant de personal din zonele de producție, mutându-și astfel focusul pe procese aducătoare de plus valoare în cadrul propriei organizații.

Ce sfat aveți pentru companiile care se confruntă cu lipsa prezenței personalului?

Înțelegem în profunzime problemele cu care se confruntă departamentele HR ale companiilor din România precum și faptul că acestea vin pe fondul unui exod masiv al forței de muncă în străinătate, și nu sunt rezultatul lipsei de performanță în procesul de recrutare intern, motiv pentru care promovăm colaborarea apropiată cu companii din segmentul HR capabile să ofere soluții adaptate pentru limitarea impactului negativ cauzat de personalul de producție insuficient din anumite zone  geografice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata