Actuala situația e prețurilor la energie și gaze nu se va schimba prea curând, este părerea lui Bogdan Chiriţoiu

13

Miercuri 11-05-2022, la finalul ședinței Guvernului, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a vorbit despre actuala situație a prețurilor din România.

În precizările acestuia, prețurile la gaze și electricitate nu vor scădea în viitor, el explicând și care sunt motivele acestei situații. Bogdan Chirițoiu a mai precizat că înainte de război exista o speranță în legătură cu scăderea prețurilor începând cu luna aprilie, însă situația a fost cu totul alta.

El a mai adăugat că de vină pentru menținerea preţurilor atât de ridicate este războiul, care le va împiedica să scadă.

Astfel, „Am spus atunci, era înainte de război, că preţurile la electricitate nu vor scădea în viitorul previzibil, pentru că avem şi efortul de a elimina energia poluantă face să taxăm foarte mult energia poluantă, cea din cărbune şi din gaz, şi asta va ţine preţul destul de sus. Înainte de război, credeam şi speram că preţul la gaze va scădea. Odată ce trece iarna scade consumul şi tradiţional preţul la gaze scade.

Prețurile la gaze, electricitate și carburanți nu vor scădea

Deci undeva mă aşteptam la o scădere a preţului la gaz în aprilie, dar mă aşteptam ca preţul la electricitate să rămână destul de sus. Deci undeva m-a confirmat pe jumătate realitate. Deci preţul la energie a rămas sus, preţul la gaze a rămas sus. Din cauza războiul nu văd o posibilitate nici la gaze ca preţul să scadă”, a afirmat Bogdan Chiriţoiu, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

Pe de altă parte, el a ținut să sublinieze faptul că cetățenii pot primi un ajutor din partea Guvernului, care deja a  luat o serie de măsuri pentru consumatorii casnici pe gaze și electricitate, dar și pentru mai multe companii.

Totodată, Chirițoiu adaugă că  prețurile nu pot fi ignorate, iar pentru că ele vor crește în continuare, singurul lucru care poate salva situația îl reprezintă măsurile care pot fi luate doar de Executiv.

În plus, acesta a mai punctat faptul că nici carburanții, dar nici gazul și electricitate nu vor scădea pe bursă, cel puțin nu în următoarele luni.

Bogdan Chirițoiu, despre măsurile luate de Guvern

În viziunea sa, „Din punctul acesta de vedere, va trebui să găsim soluţii. Nu să ne obişnuim, că nu vreau să fim mioritici, să spunem – aceasta e viaţa crudă, nu avem ce face, destinul omului implacabil. Nu aceasta este ideea. Ci că este o realitate, că nouă ne place sau nu ne place, asta este şi trebuie să găsim soluţii. Asta face Guvernul, taxează producătorii, cei care au câştiguri foarte mari de pe urma preţurilor la energie.

Avem producători de gaze şi energie în România. Importăm relativ puţin. Pe aceştia îi putem taxa şi din banii pe care îi luăm din profiturile lor foarte mari, putem să îi ajutăm pe cei care sunt afectaţi de preţurile mari. În felul acesta compensăm. Venim cu măsuri care să rectifice situaţia. În sensul acesta să ne obişnuim.

Nu putem să ignorăm preţurile. Ele sunt cum sunt, dar putem să luăm măsuri să compensăm aceste creşteri de preţuri. Da, nu mă aştept să scadă pe burse nici gazul, nici electricitatea şi nici carburanţii, în următoarele luni. Deci trebuie să avem, într-adevăr măsuri de ajutorare, de compensare pentru cei care sunt mai vulnerabili şi aţi văzut că s-au luat pentru consumatorii casnici pe gaze şi pe electricitate, pentru o serie de companii, cum sunt transportatorii”, a completat Chiroţoiu.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata