Agenţia ucraineană Energoatom a acuzat forţele militare ruse care au ocupat centrala nucleară Zaporojie că i-au răpit şi maltratat personalul

23

În Ucraina, Agenţia Energoatom a acuzat forţele militare ruse care au ocupat, încă din luna martie, centrala nucleară Zaporojie din sud-estul ţării că i-au răpit şi maltratat personalul.

Încă din luna martie, chiar dacă centrala este ocupată de către militarii ruși, angajații centralei sunt cetățeni ucraineni care lucrează acolo încă dinantea invaziei militare în Ucraina, informează joi dpa.

Angajații centralei lucrează sub presiunea forțelor ocupante

În acest sens, preşedintele agenţiei Energoatom, Petro Kotin, a declarat pentru grupul media german Funke că aproximativ 200 de persoane au fost reţinute, iar compania deține nicio informație despre unde s-ar afla unii dintre angajați în prezent, acesta a mai adăugat că au existat cazuri în care angajaţii agenţiei au fost torturaţi şi ucişi.

În opinia sa, președintele companiei a afirmat că este foarte dificil ca angajații să-și desfășoare activitatea, în astfel de condiții sub presiune, în cadrul centralei de la Zaporojie, adăugând că cei care au rămas au înţeles cât de important este să mențină standardele de siguranţă nucleară şi de protecţie împotriva incendiilor.

AIEA a declarat că angajații sunt supuși unui nivel ridicat de risc ceea ce ar putea duce către greșeli operaționale cu consecințe grave

În contextul declarațiilor lui Kotin, în prezent sunt în jur de 1.000 de angajaţi ucraineni care menţin instalaţia în funcţiune. În comparaţie, iniţial, aproximativ 11.000 de angajaţi lucrau la centrală înaintea războiului.

În plus, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), în raportul său despre centrală publicat la începutul acestei săptămâni, a descris situaţia ca nesustenabilă. Totodată, AIEA a avertizat cu privire la lipsa de personal şi a spus că experţii rămaşi sunt supuşi unui nivel de stres atât de ridicat încât s-ar putea produce greşeli operaţionale. A mai precizat că echipei sale nu i s-a permis accesul peste tot în centrală.

Actual locuitorii din jurul centralei de la Zaporojie au fost evacuați

Din punct de vedere social, autoritățile din Ucraina au cerut cetățenilor săi să prăsească zona respectivă pentru a reduce riscul unei tragedii, în condițiile în care forțele ruse bombardează zona respectivă.

La rândul său, vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk a cerut recent ca locuitorii din jurul centralei nucleare Zaporojie să evacueze zona de urgență.

Astfel, „Fac apel la locuitorii districtelor adiacente centralei nucleare Zaporojie…evacuați! Găsiți o cale să ajungă în teritoriul controlat”, a transmis Irina Vereșciuk.

În același timp, primarul exilat din Energodar, oraș ce deservește centrala nucleară, a transmis, printr-un mesaj pe Telegram, că zona respectivă se află sub atacurile armate ale forțelor ruse și că orașul nu are în prezent electricitate. Totuși, Rusia neagă atacul asupra civililor și acuză Kievul de bombardarea centralei nucleare.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata