Alexandeu Rafila: distribuţia şi modul în care se administrează pastilele cu iod a fost politizată excesiv

24

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a venit cu un anunţ deosebit de important pentru toţi românii care au sub 40 de ani. Este o controversă uriaşă în aceste zile în România, iar oficialul a ţinut să lămurească întreaga situaţie.

Astfel, oficialul din guvern a spus că situaţia acestor pastile nu este una nouă, fiind anunţat de 45 de zile că ele vor fi distribuite, iar despre ordinul de ministru se ştia chiar din luna mai a acestui an.

La fel şi legat de vârsta de 40 de ani, este vorba despre o vârstă recomandată chiar de către prospectul medicamentului, nu inventată, în prezent.

Astfel, „S-a anunţat ca se distribuie de 45 de zile. Am avut un ordin de ministru aprobat în data de 23 iunie, care a fost în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii timp de 30 de zile anterior, deci din luna mai.

Deci e clar o chestiune care era cunoscută, mai ales că noi am dublat această măsură de ordin legislativ, cu o campanie de informare pentru populaţie, inclusiv am tot repetat până la saturaţie aş spune legat de vârsta până la 40 de ani, care se regăseşte în prospectul produsului, pentru că nu am inventat noi această vârstă, este vârsta recomandată, când riscurile sunt mai mari pentru persoane expuse la iod radioactiv.

Ori într-o situaţie când sănătatea publică poate fi pusă în pericol de un conflict care se găseşte în vecinătatea României, cred că este moral, este o responsabilitate profesională şi o responsabilitate civică să acţionezi politic, nu să critici”, a declarat, marţi, Alexandru Rafila, invitat la Antena 3, potrivit News.ro.

Situaţia a fost politizată excesiv, se plânge ministrul

În opinia sa, Alexandru Rafila afimă că întreaga situaţia privind distribuţia şi modul în care se administrează pastilele cu iod a fost politizată excesiv.

Ministrul Sănătăţii atrage atenţia că, în acest ritm, am putea ajunge să nu mai putem gestiona problemele reale de sănătate.

Mai mult, „Profesioniştii din sănătate trebuie să răspundă interesului apărării sănătăţii publice.

E o treabă foarte simplă, care a fost, din păcate, politizată şi pentru cei care au politizat-o în mod excesiv, nu vreau să fac nominalizări, cred că este o problemă, pentru că dacă noi avem această vocaţie de a compromite măsurile de sănătate publică, când vom avea într-adevăr probleme, nu o să putem să le gestionăm.

Nu cred că are legătură cu partidul din care eu provin, are legătură cu responsabilitatea faţă de populaţia acestei ţări”, a mai declarat ministrul.

Alexandru Rafila, nemulţumit de medicii de familie

În contextul dat, Alexandru Rafila a venit cu critici şi la adresa medicilor de familie, întrebându-se ce au făcut aceştia pe relaţia cu pacienţii lor în ultimele 45 de zile, de au ajuns acum să se plângă că sunt asaltaţi.

Astfel, „Dumneavoastră spuneţi că un coleg, medic de familie, a avut 300 şi ceva de mesaje într-o singură zi.

Eu aş vrea să îl întreb pe acel coleg, medic de familie, dacă în cele 45 de zile de când a apărut acest ordin de ministru, pe care dânsul este obligat să îl cunoască, dacă pacienţii care au venit la el cu alte probleme de sănătate, pacienţii în vârstă de până la 40 de ani au primit din partea lui o reţetă sau măcar o recomandare să se gândească dacă este util să îşi procure de la o farmacie gratuit pastila de iod.

Mi se pare foarte ciudat că nişte oameni care nu au reacţionat timp de 45 de zile în niciun fel, se plâng că am repetat un anunţ pe care l-am repetat de foarte multe ori în ultima perioadă”, a mai afirmat şeful de la Ministerul Sănătăţii.

„Este o dovadă de responsabilitate, nu se induce panică”

În contextul socio-medical, Alexandru Rafila a ţinut să sublinieze că situaţia din Ucraina este una care riscă să se înrăutăţească, astfel că autorităţile sunt nevoite să ia măsuri înainte ca totul să devină o situaţie de urgenţă, iar anunţurile din ultimele zile nu ar trebui să genereze panică.

Aşadar, „Datorită faptului că situaţia în Ucraina într-adevăr este mai confuză şi poate mai periculoasă decât era în urmă cu o lună şi jumătate, a dus la această preocupare a populaţiei, care sigur are legitimitate, oamenii vor întotdeauna să fie protejaţi.

Am încercat întâi să-i informăm şi lucrul ăsta a fost făcut în mod consecvent, cred că este o dovadă de responsabilitate, nu se induce panică.

Dacă ai o situaţie de urgenţă sau care poate să devină de urgenţă în perioada care urmează, trebuie să iei nişte măsuri”, a mai spus, marţi, ministrul Sănătăţii.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata