Ambulatoriul Clinicii de recuperare şi balneologie a Spitalului Municipal Timişoara intră în reabilitare, cu fonduri UE

10

Suma de 24.000.000 de lei este distinată ambulatoriului Clinicii de recuperare, medicină fizică şi balneologie a Spitalului Municipal Timişoara care va intra în reabilitare, printr-un proiect cu finanţare europeană, care trebuie finalizat în octombrie 2022.

În acest scop, primarul Dominic Fritz a semnat, marţi, ordinul de începere a lucrărilor, în prezent clinica funcţionând la o capacitate redusă, iar bazinul cu apă termală nu a mai fost folosit din anul 2008.

„Acest proiect este aşteptat de peste 12 ani de mii de pacienţi din vestul ţării şi este esenţial ca Timişoara să profite de potenţialul pe care îl are în acest domeniu. Azi începem lucrările pentru modernizarea ambulatoriului de specialitate al Clinicii de recuperare, medicină fizică şi balneologie din Timişoara, însă investiţiile pe care le facem în sănătate sunt constante şi vor continua în acelaşi ritm accelerat şi în anii care urmează. Timişoara este un centru medical de referinţă în vestul ţării, iar cele 125.000.000 de lei pe care le investim în acest an în domeniul sănătăţii sunt vitale pentru ca oraşul să rămână unul de top în acest domeniu”, a declarat Dominic Fritz.

În cadrul acestui proiect, lucrările constau în demolarea parţială a zonelor cu cabinetele de electroterapie şi secţia de hidroterapie pentru a face loc unei noi structuri care să respecte normele necesare instituţiilor spitaliceşti; reabilitarea zonelor care cuprind bazinul mare, vestiarele, grupurile sanitare şi legătura cu corpul A.

În plus, se va face şi extinderea pe verticală, prin supraetajarea cu un nivel a zonelor cu noi cabinete de consultaţie, lift exterior; o extindere nouă, cu două etaje pe locul ambulatoriului, care se face pentru cabinetele medicilor, cabinete de consultaţie, săli de tratament, vestiare, grupuri sanitare, având la parter sectorul de hidroterapie recreat.

Pe viitor, corpul de clădire îşi va păstra rolul actual de ambulatoriu şi se va realiza o intrare principală din exterior, care va permite accesul direct în ambulatoriu al persoanelor cu dizabilităţi şi accesul cu targa. Totodată, vor fi achiziţionate dotări medicale şi mobilier.

În opinia sa, managerul Spitalului Municipal Timişoara, dr. Daniel Maliţa, a subliniat că această unitate medicală este singura din zona de vest a ţării care are în structură un serviciu Ambulatoriu de specialitate recuperare, medicină fizică şi balneologie cu o vastă bază de tratament, de cercetare şi educaţie în acest domeniu. Totodată, se va mări capacitatea operaţională a ambulatoriului, la 500 – 600 de pacienţi/lună.

„Ambulatoriul Clinicii este o unitate medicală reprezentativă în localitate pentru tratamentele medicale de specialitate oferite de-a lungul timpului cetăţenilor Timişoarei, celor din judeţ şi din judeţele limitrofe şi este unicul centru metodologic de profil din regiune. Modernizarea, extinderea şi dotarea corespunzătoare a ambulatoriului va permite îmbogăţirea ofertei terapeutice de recuperare pentru pacienţii cu deficienţe musculare, hipotrofii şi mobilităţii articulare limitate, reintegrarea mai rapidă a acestora în câmpul muncii şi creşterea calităţii vieţii lor. În cadrul Spitalului Municipal a fost demarată, în anul 2016, o procedură pentru efectuarea unui studiu geologic pentru a clarifica viabilitatea surselor actuale de apă termominerală şi oportunitatea efectuării unor noi foraje, pentru o nouă aducţiune necesară actualului bazin mare”, a detaliat dr. Daniel Maliţa.

la rândul său, şeful Secţiei Recuperare, medicina fizică şi balneologie din cadrul Spitalului Municipal Timişoara, dr. Răzvan Gabriel Drăgoi, a adăugat că această clinică universitară este una de referinţă pentru vestul ţării, pregătind medicii rezidenţi în specialitatea medicină fizică şi reabilitare.

„Proiectul de reabilitare este absolut necesar (…). Dotarea cu aparatură performantă prevăzută în proiect ne va oferi  posibilitatea de a deveni un centru de referinţă naţional în Medicina fizică şi de reabilitare, oferind medicilor rezidenţi şi studenţilor posibilitatea unei înalte calificări, totul în beneficiul pacienţilor care se adresează serviciilor de medicina fizică şi reabilitare şi, totodată, crescând nivelul de abordare a cazurilor mai complexe, care pot fi tratate local”, a completat dr. Drăgoi.

Încă din 10 septembrie 2019, în mandatul fostului edil Nicolae Robu, s-a semnat contractul de finanţare în cadrul POR 2014-2020, după care a fost lansată licitaţia pentru desemnarea constructorului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata