Anita Djamalova a fost respinsă pentru postul de procuror european delegat

Laura Codruţa Kovesi a mai respins un procuror european din Bulgaria. Parchetul European a respins-o pe Anita Djamalova, propunerea Bulgariei pentru postul de procuror european delegat.

Din decizie reiese că Djamalova, care este procuror județean adjunct la Pernic, a fost invitată pentru o discuție cu procurorii europeni, iar autoritățile bulgare au trimis informații suplimentare despre ea. În cele din urmă, însă, Parchetul European a arătat că Djamalova nu a îndeplinit criteriile de la punctul 2 al articolului 17 din Regulamentul privind Parchetul European, conform media pool.bg.

în contextul regulamentului se arată că: „Din momentul numirii și până la eliberarea lor din funcție, procurorii europeni delegați sunt membri activi ai Parchetului sau ai sistemului judiciar în respectivele state membre care i-au numit. Independența lor trebuie să fie lipsită de îndoială și ei trebuie să aibă calificările necesare și experiența practică relevantă în sistemele lor juridice naționale”.

De altfel, Djamalova este un procuror activ.  Ea lasă Parchetul European cu unele îndoieli cu privire la independența sa, să nu placă calificările și experiența sa. Miercuri a fost aprobată nominalizarea lui Ivailo Iliev pentru postul de procuror european. El este procurorul districtual al Kiustendil. Împreună cu el, Bulgaria are deja 9 procurorii delegați și mai rămâne un singur post vacant în cota Bulgariei.

Anunțul făcut anterior de șefa procurorilor din UE

La un an de la înființare, această nouă structură de investigație, Parchetul European, a declanșat numeroase anchete și a permis reținerea provizorie a unui fost ministru croat pentru deturnare de fonduri europene.

Istoria acestui organism european își va aminti că acesta este primul condamnat al noului Parchet European. La 22 noiembrie 2021, un fost primar al unui orășel din estul Slovaciei a fost condamnat la trei ani de închisoare și o interdicție de cinci ani privind o funcție publică pentru tentativă de delapidare. Sumele implicate au fost limitate, doar 93.000 de euro și acești bani nu au putut fi ridicați deoarece documentele false au fost detectate la timp. Toată treaba a fost foarte simplă și fostul primar a pledat vinovat.

Iniţial, Kovesi a avertizat la începutul lunii decembrie, la Ljubljana, capitala Sloveniei, guvernul premierului naționalist, Janez Jansa, pentru încercarea de a bloca acțiunile sale prin tergiversarea numirii procurorilor naționali care trebuiau să o asiste.

În explicaţiile sale, „Nu m-am născut ieri, am trăit deja tot felul de atacuri, intimidări și trucuri pentru a accepta reducerea independenței sistemului judiciar”, a spus ea în fața camerelor, înainte de a saluta „curajul și determinarea magistraților sloveni”.

justitieKOVESIprocurorirespingere
Comentarii (0)
Adaugă comentariu