Anul 2023 se anunță un an cu adevărat dificil pentru întreaga planetă

80

Fondul Monetar Internaţional a dat publicității marți, 11 octombrie, cel mai recent raport privind stabilitatea, în care precizează că există un risc tot mai mare ca economia globală să intre în recesiune în anul 2023, în timp ce familiile și firmele din cele mai multe state de pe mapamond se confruntă cu „ape furtunoase”.

FMI: Am putea avea parte de o recesiune „foarte, foarte dureroasă”

În contextul raportului, creșterea economică mondială ar urma să scadă de la 3,2% în 2022 la 2,7% în 2023, în principal din cauza politicii zero-COVID a Chinei, a necesității de a crește ratele dobânzilor pentru a controla inflația, dar și a prețurilor tot mai mari la alimente și energie, ca urmare a invaziei din Ucraina.

În contextul comparabil, prognoza privind creșterea economică pentru anul viitor este cea mai scăzută din anul 2001 și până acum, dacă facem excepție de criza financiară globală și de perioada pandemiei.

În estimarea sa, „Creșterea economică globală ar putea chiar să scadă sub 1%. Există o probabilitate de până la 15% în acest sens, a explicat pentru Financial Times Pierre Olivier Gourinchas, șeful departamentului de cercetare al FMI Acest nivel ar însemna probabil pragul unei recesiuni și ar fi „foarte, foarte dureros pentru mulți oameni”.

Astfel, „Nu suntem încă într-o criză, dar lucrurile chiar nu arată bine”, a afirmat oficialul FMI, adăugând că 2023 ar fi „cel mai întunecat moment” pentru economia globală.

Din punctul de vedere al FMI, acesta a criticat politica economică a Marii Britanii, sfătuind statele să nu aplice politici expansioniste în materie de impozitare și cheltuieli publice, în ciuda creșterii prețurilor la energie și alimente. E nevoie de reducerea deficitelor și de reconstruirea rezervelor fiscale, a precizat Olivier Gourinchas.

În opinia sa, „Procedând altfel, nu va face decât să prelungească lupta pentru reducerea inflației, riscul să dezancorăm așteptările inflaționiste, să crească costurile de finanțare și să provoace o instabilitate financiară, complicând sarcina autorităților fiscale”, a adăugat oficialul FMI.

Concret, la nivelul economiilor emergente și în curs de dezvoltare, FMI estimează o creștere a prețurilor de consum care va atinge un maxim de aproape 10% în 2022, iar apoi de 8,1% în 2023.

Care sunt estimările FMI pentru România?

Ȋn Raportul privind Stabilitatea lansat marți, 11 octombrie, în care oficialii Fondului Monetar Internațional vorbesc despre o încetinire extinsă a economiei mondiale, este menționată și România.

În prognozele fondului privind țara noastră, acestea au fost revizuite în jos, vorbindu-se despre o creștere economică de numai 3,1%, față de estimarea precedentă, din primăvară, când se estima 3,4%.

În concluzie, raportul indică faptul că este nevoie de măsuri de politică monetară și fiscală adecvate pentru a tempera inflația și a nu trimite economiile în recesiune. Ȋn plus, în special la nivelul Europei, criza energetică nu este un șoc tranzitoriu, precizează FMI.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro