Aprovizionarea Europei cu gaze din Azerbaidjan se dublează

Foto: rfi.ro
39

Președintele Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a fost în vizită în Azerbaidjan, acolo unde a semnat un memorandum privind dublarea aprovizionării Europei cu gaze azere.

Recenta vizită a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Azerbaidjan și semnarea unui memorandum privind dublarea aprovizionării cu gaze naturale azere în Europa reprezintă un eveniment cu adevărat semnificativ, relatează Trend.

În contextul istoric, după cum spunea odată Mark Twain, „Istoria nu se repetă niciodată, dar de multe ori rimează.”

Concret, jocul geopolitic actual în jurul aprovizionării cu energie a Europei și rolul Azerbaidjanului în acest proces amintește de mijlocul anilor ’90 ai secolului trecut. A început cu semnarea „Contractului secolului” și construcția conductei Baku-Tbilisi-Ceyhan.

Valoarea acordului este însă, mult mai mare

Cu toate acestea, valoarea acordului actual privind dublarea furnizării de gaze azere către Europa este mult mai mare, deoarece, în prezent, Azerbaidjanul nu este doar unul dintre furnizorii de energie capabili să reducă dependența Europei de monopolul rusesc, ci un partener cu drepturi depline, care, în același timp, a abordat impasul energetic actual din Eurasia într-o formă bună, cu autosuficiență și constanță a priorităților de politică externă.

Astfel, la data de 18 iulie 2022, a fost semnat un „Memorandum de înțelegere privind parteneriatul strategic în domeniul energiei între Uniunea Europeană reprezentată de Comisia Europeană și Republica Azerbaidjan” între Azerbaidjan și Uniunea Europeană.

Aşadar, președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au semnat documentul.

Comerțul bilateral cu gaze va fi sprijinit de cele două părți

În urma semnări contractului, părțile au convenit să sprijine comerțul bilateral cu gaze naturale, inclusiv prin exporturi către Uniunea Europeană, prin intermediul coridorului sudic al gazelor, de cel puțin 20 de miliarde de metri cubi de gaze anual până în 2027, în conformitate cu viabilitatea comercială și cererea pieței.

În contextul documentului, orice alte exporturi de gaze naturale către Uniunea Europeană, dincolo de cele care sunt livrate până în prezent, vor necesita investiții semnificative în extinderea rețelei de conducte coridorul sudic al gazelor și în dezvoltarea proiectului în amonte.

Din punct de vedere economico-legal, UE și Azerbaidjanul vor încuraja finanțarea extinderii rețelei de conducte din coridorul sudic al gazelor, ținând seama de politicile UE în domeniul climei și de strategia sa REPowerEU, inclusiv prin cooperarea cu instituțiile financiare internaționale.

Infrastructura va fi pregătită pentru conversie

În viitor, ambele părți vor sprijini, de asemenea, infrastructura care urmează să fie pregătită pentru conversie în vederea transportului de gaze regenerabile, inclusiv hidrogen și derivații săi. Acest lucru implică faptul că noua infrastructură ar trebui să fie capabilă să transporte gaze regenerabile și cu emisii scăzute de dioxid de carbon, inclusiv hidrogenul și derivații săi, precum și să pregătească infrastructura existentă pentru viitor și hidrogen.

Părțile și-au exprimat aspirația de a promova comerțul reciproc avantajos cu gaze naturale, anticipând comerțul viitor cu hidrogen, instrumente derivate pe bază de hidrogen și alte gaze regenerabile (biometan etc.) și energie electrică din surse regenerabile, scrie agenția de știri Trend.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata