Armata ucrainiană a primit ordinul să își retragă armata din Severodoneţk

Foto: blaknews.ro
41

Un ordin important a venit chiar acum, în plin război în Ucraina. Din cauza luptelor crunte care se dau într-un oraș important, armata a primit instrucțiuni să se retragă. Nu are rost să mai rămână pe poziții, este explicația oferită în acest sens.

Concret,  forţele ucrainene au primit ordin să se retragă din oraşul estic Severodoneţk. Acest loc a devenit scena unor lupte acerbe cu armata rusă.

De altfel, anunţul privind retragerea trupelor a fost făcut, vineri, de şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serghii Haidai. Conform acestuia, nu mai are niciun sens ca militarii din Ucraina să mai rămână pe poziție.

În afirmaţiile sale, ”A rămâne în poziţii sfărâmate în bucăţi timp de luni la rând doar de dragul de a rămâne acolo nu are sens”, a declarat Serghii Gaidai pentru televiziunea ucraineană, citat de AFP.

 A primit ordin să își retragă armata din Severodoneţk

Serghii Haidai a arătat că orașul este complet distrus și că numărul morților este în creștere.

”Din păcate, va trebui să ne retragem armata din Severodoneţk pentru că nu are sens să rămânem în poziţii distruse – numărul morţilor este în creştere”, a subliniat el.

Procentual, oficialul ucrainean a adăugat că 90% din casele din Severodoneţk au fost avariate sau distruse.

Rusia a aruncat în luptă armamente şi efective enorme

În urmă cu câteva zile, Rusia a capturat mai multe așezări din apropierea orașelor Severodoneţk şi Lisiceansk din regiunea Lugansk. Informația a fost oferită atunci de guvernatorul orașului, Serghei Gaidai. El a precizat că satul Tocivka, din partea de sud a Severodoneţk, a fost capturat de trupele lui Vladimir Putin.

Astfel, ”Din păcate, inamicul a aruncat în luptă armamente şi efective enorme şi a capturat Tocivka”, a precizat Serghei Gaidai.

Statul Major al Ucrainei a anunțat că trupele ruse controlează și localitățile Pidlisne şi Mirna Dolina, în sudul Lisiceansk. În același timp, doar zona industrială din Severodoneţk se mai află sub controlul trupelor ucrainene, în timp ce cele din Lisiceansk sunt bombardate constant de trupele Rusiei.

”Avem o situaţie dificilă pe tot frontul Luganskului. Inamicul lansează o ofensivă pe scară extinsă în regiunea noastră, a acumulat rezerve suficiente”, a mai spus Serghei Gaidai.

Obiectivele operațiunii militare speciale a Moscovei

Apărarea acerbă a Ucrainei la Severodoneţk, în ciuda pierderilor grele, i-a forțat pe ruși să își concentreze puterea de foc pe o zonă relativ mică și le-a întârziat eforturile de a cuceri cele 10% din regiunea Lugansk pe care încă nu le controlează.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că preluarea regiunilor Lugansk și Donețk din estul Ucrainei este unul dintre obiectivele operațiunii militare speciale a Moscovei, adică arăzboiului care a început în februarie. Deocamdată, această operațiune este în mare parte blocată; o mare parte din Donețk rămâne în afara razei de acțiune a rușilor.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata