Asociațiile de părinţi si elevi susțin că Ministerul Educaţiei a încălcat deliberat drepturile elevilor din sistemul de învăţământ de stat

27
Asociaţiile de părinţi şi elevi au depus o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, a Ministerului Educației condus de Sorin Câmpenu și a Comitetului pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat.
Asociațiile susțin că Ministerul Educaţiei a încălcat deliberat drepturile elevilor din sistemul de învăţământ de stat.

 

În prezent, mai multe asociaţii de părinţi şi elevi au depus o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, împotriva Guvernului condus de Florin Cîţu, a Ministerului Educației condus de Sorin Câmpenu și a Comitetului pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat.

Motivul plângerii ar fi faptul că Ministerul Educaţiei a încălcat deliberat drepturile elevilor din sistemul de învăţământ de stat.

Mesajul asociaţiilor de părinţi şi elevi

Astfel, ”Consideram că este o discriminare inacceptabilă faptul că autorităţile au decis exercitarea dreptului la educaţie în condiţii inegale, având în vedere ca elevii din sistemul privat vor dobândi mai multe informaţii, pe de-o parte, iar pe de altă parte le este asigurată şi o predictibilitate şi o previzibilitate cu privire la parcursul educational, pe când cei din sistemul public nu se pot bucura de aceleaşi condiţii de învăţământ, deşi peste 2 milioane de elevi din sitemul public au demonstrate deja că pot învăţa şi în format online.

Am cerut CNCD să constate că instituţiile care fac obiectul prezentei plângeri au săvârşit un act de discriminare grav împotriva elevilor din sistemul de educaţie publică, prin utilizarea unui standard dublu între şcolile publice şi cele private şi impunerea unei vacanţe forţate, neplanificate şi care va fi decontată de exclusiv de copiii din sistemul public din vacanţa de iarnă, ceea ce le afectează sănătatea psiho-emoţională şi parcursul educaţional sub mai multe aspecte”, au transmis organizaţiile.

Care sunt solicitările?

În urma măsurilor politico-social, părinții și elevii susțin că a fost alterat brutal procesului educaţional optim care prevede însuşirea noţiunilor predate din materie, fixarea lor şi evaluarea lor pe parcursul unor intervale de timp planificate conform curbei de învăţare.

Cu privire la chimbările programei şcolare, prin mutarea activităţilor de recapitulare şi pregătire pentru teze în perioada sarbătorilor de Craciun o transformă într-una de stres şi de oboseală, atât pentru copii cât şi pentru părinţii lor.

Aşadar, „Considerăm acest efect al deciziei Guvernului unul de o cruzime inutilă la adresa elevilor din sistemul public de învăţământ, având în vedere lipsa de socializare şi activităţi tipice copilăriei pe care au fost nevoiţi să o trăiască în ultimii doi ani din pricina pandemiei,”, se arată în reclamație.

Concret, organizaţiile solicită autorităţilor ca vineri, 29 octombrie, la şedinta CNSU să anuleze vacanţa forţată din sistemul public de învăţământ iar de luni, 1 noiembrie şcolile care pot desfaşura orele online să îşi reia cursurile în acest format.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata