Aștept ca noua echipă de la Min. Agriculturii să aibă nu doar ușile, ci și mințile deschise

 Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Târgul Indagra,că e imperativ ca noul ministru al agriculturii să acționeze cu responsabilitate și că se așteaptă de la noua conducere a Ministerului Agriculturii să aibă ”nu doar ușile, ci și mințile și inimile deschise” la problemele fermierilor.

”În agricultură, implicarea și bunăstarea oamenilor contează decisiv. Producători și fermieri, reprezentanți ai industriei alimentare, comercianți și finanțatori, cu toții contribuiți la dezvoltarea agriculturii României și merită. Eforturile dumneavoastră sunt lăudabile, date fiind dificultățile cu care vă confruntați. Eu cred că România poate progresa semnificativ printr-o mai bună utilizare a fondurilor europene destinate agriculturii, din care a atras până acum doar puțin peste jumătate. Recoltele bune din ultimii ani și plățile directe susțin agricultura, dar încă nu contribuie suficient la reducerea sărăciei și a depopulării zonelor rurale. Trebuie să schimbăm România în bine pornind de la nevoile oamenilor și de la dorința lor de a avea o viață mai bună. Roadele agriculturii necesită timp și condiții bune de producție, dar și de valorificare. Fără măsuri strategice urgente, nu vom putea echilibra balanța comercială a produselor agroalimentare, care înregistrează deja un deficit de, atenție, 1 miliard de euro”, a declarat Klaus Iohannis la deschiderea Târgului Internațional Indagra.

El a mai spus că efortul masiv de produse primare subvenționate nu înseamnă încă agricultură modernă, chiar dacă fermierii investesc muncă, energie și încredere că eforturile lor sunt răsplătite corect.

”Știm și că importul intensiv de produse finite cu valoare adăugată nu înseamnă neapărat o creștere a calității alimentelor, în condițiile în care producătorii din industria noastră alimentară și din sectorul de procesare se bucură de apreciere publică și recunoaștere internațională. Cu toții ne dorim să avem o agricultură performantă. Pentru aceasta, avem nevoie de activarea responsabilă a tandemului public-privat: implicare, profesionalism, investiții sustenabile și debirocratizare, competență, dar și sprijin real din partea instituțiilor publice. Autoritățile statului trebuie să fie conștiente de responsabilitățile care le revin și cât mai capabile să le și îndeplinească. Nu au fost deloc așa, din păcate, în combaterea epidemiei de pestă porcină, cu măsuri adoptate, aș zice, în bătaie de joc față de munca oamenilor și față de așteptările consumatorilor. Este multă treabă de făcut pentru relansarea sectorului zootehnic, care acum, evident, se confruntă cu mari probleme și pentru care trebuie să renască speranța”, a adăugat șeful statului.

Iohannis a mai afirmat că agricultura poate fi vârf de lance pentru creșterea economică a României și tocmai de aceea este imperativ ca noul ministru al agriculturii să acționeze cu pricepere și responsabilitate.

”Aștept ca noua echipă de la Ministerul Agriculturii să aibă nu doar ușile, ci și mințile și inimile deschise pentru problemele dumneavoastră. România poate avea o agricultură avansată, profesionalizată, care să depășească barierele ocupației tradiționale, mai ales în industria alimentară și în sectorul de procesare. Noua Politică Agricolă Comună se dezbate acum la nivel european, iar România trebuie să aibă obiective ambițioase și să-și promoveze prioritățile în raport cu interesele statelor membre. Eu îmi doresc ca fermierii români să primească plăți directe echitabile, producătorii de alimente să beneficieze de măsuri de sprijin și de acces pe piață, iar oamenii care trăiesc la sate să simtă o creștere reală a calității vieții în mediul rural. Fermierii de succes lucrează în echipă, au obiective comune ambițioase, fapt care confirmă că profesioniștii din agricultură înțeleg contextul actual mai bine decât mulți politicieni. Anul acesta se împlinesc trei decenii de când ne-am recâștigat libertatea și democrația. În toată această perioadă, dumneavoastră, fermierii, ați acționat cu hotărâre și ați progresat continuu pe multiple planuri. Mă bucură acest lucru și am încredere că veți face la fel și mai departe”, a mai spus președintele Iohannnis.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata