Attila Pintér a fost eliberat din funcţia de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Ungariei la Belgrad

32

Președintele Ungariei, Katalin Novák, a semnat un decret, care a fost deja publicat în Monitorul Oficial de la Budapesta, în care un mare diplomat va elibera postul imediat.

Astfel, preşedintele Ungariei a emis o decizie privind eliberarea ambasadorului extraordinar și plenipotențiar din funcția de șef al reprezentanței străine, se arată în Monitorul Oficial al Ungariei.

În contextul deciziei, la recomandarea ministrului Afacerilor Externe și Comerțului, Attila Pintér este eliberat de Katalin Novák – pe lângă recunoaşterea meritelor – din funcţia de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Ungariei la Belgrad. Motivele nu sunt menționate în decizie, dar reiese că decizia nu a fost luată acum, ci pe 29 septembrie, fiind contrasemnată de Péter Szijjártó pe 5 octombrie.

Ambasadorul Attila Pintér a îndeplinit această funcție la Belgrad timp de opt ani, iar recent a vorbit de multe ori despre plecarea sa din funcţia de ambasador.

Într-un interviu acordat la mijlocul lunii septembrie cotidianului de limbă maghiară din Voivodina „Magyar Szó” a spus că ministrul ungar de Externe i-a cerut să îşi continue activitatea la Istanbul.

În opinia sa, „Pentru mine este o decizie favorabilă, deoarece, pe lângă faptul că am absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Secţia Turcă, chiar vorbesc limba turcă. I-am mulţumit ministrului că mă trimite într-un loc care este foarte aproape de mine”, a declarat Attila Pintér, care a adăugat că așteaptă cu nerăbdare noua provocare, în condiţiile în care Turcia devine din ce în ce mai importantă pentru politica externă a Ungariei, ba mai mult, se poate observa că, în general, importanța Istanbulului crește. Anterior, portalul ungar Hvg.hu a scris că atribuţiile de ambasador de la Belgrad vor fi preluate de fostul secretar de stat József Magyar, relatează Világgazdaság.

 Ungaria are legături din ce în ce mai strânse cu Rusia

Un alt mare diplomat din Ungaria a atras, recent, atenția presei internaționale. Este vorba despre Peter Szijjarto, cel mai înalt diplomat al Ungariei. El a călătorit luni, 21 noiembrie 2022, în Rusia pentru a participa la un forum internațional privind energia nucleară, subliniind legăturile strânse și persistente ale țării sale cu Guvernul de la Moscova în contextul războiului din Ucraina.

Ministrul de Externe, Peter Szijjarto, a ținut un discurs la sesiunea plenară de deschidere a forumului internațional ATOMEXPO, care se desfășoară pe parcursul a două zile în orașul Soci, stațiune de la Marea Neagră, potrivit site-ului evenimentului.

Forumul, intitulat „Primăvara nucleară”, se adresează industriei nucleare globale și servește drept „platformă de afaceri pentru a discuta despre starea actuală a industriei nucleare și pentru a stabili tendințele viitoare”, se arată pe site.

Într-o postare făcută pe rețelele sociale, Peter Szijjarto a declarat că participarea sa la expoziție va include discuții cu șeful companiei rusești de stat pentru energie atomică, Rosatom, cu privire la o extindere planificată, susținută de Rusia, a singurei centrale nucleare din Ungaria. El a precizat că proiectul este „în interesul strategic național și de securitate națională al Ungariei”.

În contextul energetic, „Criza energetică globală înseamnă că este de o importanță fără precedent pentru o țară să fie capabilă să producă energia de care are nevoie. Centrala nucleară de la Paks joacă un rol cheie în securitatea noastră energetică”, a scris, luni, Peter Szijjarto pe contul său de Facebook.

În concluzie, călătoria sa a fost cel mai recent semn al legăturilor diplomatice și comerciale continue ale Ungariei cu Rusia, care i-au derutat pe unii lideri europeni, în timp ce războiul din Ucraina se apropie de nouă luni.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata