Au fost în creştere importurile de petrol ale Chinei din Rusia

35

În ultima perioadă, importurile de petrol ale Chinei din Rusia au crescut, față de anul precedent și au fost cu puțin în urma principalului furnizor, Arabia Saudită, în contextul în care rafinăriile independente au cumpărat mai mult combustibil rusesc la prețuri mai mici în fața marjelor de rafinare interne slabe.

Concret, importurile Chinei de ţiţei rusesc au crescut în luna septembrie cu 22% faţă de perioada similară din 2021, arată datele oficiale publicate luni, însă Arabia Saudită rămâne principalul furnizor.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulţi importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât preţurile spot pentru ţiţeiul rusesc au scăzut semnificativ. Dar, în urma întâlnirii dintre oficialii ruşi şi chinezi, cele două ţări au anunţat că prietenia lor „nu are limite”.

Importurile de petrol ale Chinei din Rusia au crescut cu 22% în septembrie

În contextul datelor Administraţiei Vămilor din China, arată că importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările prin conducta East Siberia Pacific Ocean (ESPO) şi cele pe mare din porturile ruseşti, au totalizat 7,46 milioane de tone luna trecută, transmite Reuters.

Din punct de vedere comparabil, cantitatea din septembrie, echivalentul a 1,82 milioane de barili pe zi (bpd), este mai mică decât nivelul de 1,96 milioane bpd din august şi este sub nivelul record din mai, de aproape două milioane bpd.

În prezent, importurile din Arabia Saudită, principalul furnizor al Chinei, au ajuns la 7,53 milioane tone, sau 1,83 milioane bpd, faţă de nivelul din august, de 1,99 milioane bpd, şi sunt cu 5,4% mai scăzute decât în septembrie 2021.

De asemenea, Arabia Saudită rămâne principalul furnizor al Chinei şi în primele nouă luni din 2022, cu 65,84 milioane de tone de petrol, faţă de 64,26 milioane de tone din Rusia.

În plus, datele Administraţiei Vămilor din China arată că importurile din Malaezia, deseori folosită ca punct de transfer în ultimii doi ani pentru petrolul provenit din Iran, Venezuela şi, mai recent, din Rusia, s-au dublat, ajungând la un nou nivel record, de 4,05 milioane tone în septembrie, depăşind precedentul record din august, de 3,37 milioane tone.

În plus, China a primit din SUA aproximativ 795.000 tone de ţiţei, după zero importuri în august. Nu au fost raportate importuri de petrol din Venezuela sau Iran.

Exporturile totale de petrol ale Rusiei au scăzut în septembrie

Pe de altă parte, un raport recent transmis de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), arată că exporturile de petrol ale Rusiei au scăzut cu aproape 4% în septembrie, în urma declinului semnificativ al vânzărilor către Europa, înaintea sancţiunilor UE ce se vor aplica la finalul anului.

Astfel, luna trecută, exporturile de petrol ale Rusiei au scăzut cu 230.000 barili pe zi (bpd), la 7,5 milioane bpd, anunţă IEA – principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state.

Exporturile de ţiţei înregistrau un declin de 260.000 bpd, la 4,8 milioane bpd în septembrie, de la recentul vârf de 5,5 milioane bpd consemnat în aprilie. Exporturile de produse petroliere, cum ar fi benzina şi motorina, au crescut cu 30.000 bpd.

Uniunea Europeană a importat doar 1,6 milioane bpd în septembrie, iar ponderea vânzărilor europene în totalul exporturilor Rusiei a scăzut la 35%, de la 50% la începutul anului, arată datele IEA.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro