Autoritățile europene se pregătesc să le ceară țărilor din cadrul Uniunii Europene să reducă „imediat” consumul de gaz natural

30

Presa internațională a informat că autoritățile europene se pregătesc să implementeze o măsură dură. Acesta va fi prezentată săptămâna viitoare statelor membre UE.

Mai precis, cotidianul Financial Times scrie că autoritățile europene se pregătesc să le ceară țărilor din cadrul Uniunii Europene să reducă „imediat” consumul de gaz natural, pe fondul temerilor privind rezervele insuficiente pentru perioada iernii din cauza diminuării livrărilor din Rusia

Concret, Comisia Europeană le va prezenta statelor membre UE un grafic de reducere voluntară a consumului de gaz, conform unui document vizualizat de Financial Times.

Comisia Europeană va avertiza statele membre

În acest context, Comisia Europeană va avertiza statele membre că ţintele de reducere a consumului vor deveni obligatorii în situaţia perturbărilor severe ale aprovizionării, potrivit sursei menționate.

Astfel, „Dacă acţionăm acum împreună, perturbările vor fi mai reduse şi mai puţin costisitoare, facilitând solidaritatea şi evitând necesitatea unor acţiuni neplanificate şi necoordonate mai târziu, în situaţia unei potenţiale situaţii de criză generată de reducerea rezervelor”, este scris în documentul Comisiei Europene.

De altfel, Agenţia Internaţională a Energiei tocmai a avertizat că eforturile UE de a diversifica sursele de aprovizionare cu gaz natural nu mai sunt suficiente, existând riscul de a se ajunge la raţionalizare dacă nu este restricţionată cererea pentru a facilita acumularea de rezerve suficiente pentru iarnă.

În luna iunie, Rusia a redus volumul de gaz prin conducta principală spre Germania, iar Agenţia Internaţională a Energiei nu exclude posibilitatea unor reduceri suplimentare.

În opinia sa, Fatih Birol, directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei, afirmă că Uniunea Europeană se confruntă cu riscul unei „alerte roşii”, astfel că sunt necesare „reduceri suplimentare semnificative pentru a pregăti Europa de o iarnă dură”.

Ce spune Comisia Europeană despre oprirea livrărilor de gaze rusești?

Anterior, Comisia Europeană a analizat posibilitatea unei opriri complete a livrărilor de gaze rusești către Uniunea Europeană. Astfel, Executivul comunitar a subliniat că impactul negativ asupra PIB-ului ar putea fi limitat la doar 0,4%, în cazul în care sunt implementate măsurile corespunzătoare.

În contextul economic, o oprire completă a livrărilor de gaze ruseşti către UE ar putea reduce Produsul Intern Brut al UE cu până la 1,5%, în cazul în care iarna următoare va fi una grea, iar regiunea nu va reuşi să adoptă măsuri preventive pentru a economisi energia, arată cele mai noi estimări ale blocului comunitar.

În acest sens, Comisia Europeană urmează să lanseze un avertisment potrivit căruia, în eventualitatea unei ierni obișnuite, oprirea livrărilor de gaze ruseşti ar reduce PIB-ul UE cu 0,6% până la 1%.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata