Avertizare: Guvernul vrea să schimbe procedurile pe fonduri europene

Guvernul dorește să adopte în ședința de astăzi, un act normativ prin care urmează să fie retrasă personalitatea juridică a celor 8 Organisme Intermediare Regionale (OIR) responsabile de implementarea Programului Operational Capital Uman (POCU), atrag atenția experții în fonduri europene.

Așadar, solicitanții de finanțare nu vor mai lua legatura cu Ministerul Fondurilor Europene prin intermediul OIR, ci direct.

„M-au sunat colegi din Ministerul Fondurilor Europene și mi-au zis că este proiect de hotărâre propus pentru ședința de guvern și că toată lumea din Organismele Intermediare este speriată deoarece își pierde obiectul muncii. Sunt câteva sute de oameni care nu știu ce o să facă, plus sute de beneficiari care vor trebui să stea cu mâna intinsă la minister să li se aprobe orice hârtiuță. Noi vom merge în instanță și vom încerca să blocăm actul normativ. Dacă actul normativ va fi adoptat, va exista o presiune de fraudă în Ministerul Fondurilor Europene. Dacă va fi retrasă personalitatea juridică a celor 8 Organisme Intermediare Regionale, orice aprobare pentru un proiect va trebui să fie decisă de un singur om din Ministerul Fondurilor Europene. La acest moment, un act adițional este aprobat de un director de Organism Intermediar, care a ocupat postul prin concurs. Propunerea de modificare presupune ca un act adițional să fie aprobat de un director din Ministerul Fondurilor Europene, delegat pe post de secretarul de stat x sau de ministrul y. Ei vor să centralizeze în mâna unui singur director din Ministerul Fondurilor Europene toate proiectele pe capital uman din România. Orice aprobare de care ai nevoie pentru un proiect va trebui să fie decisa de un singur om din Ministerul Fondurilor. Va avea pe mâna peste 4 miliarde de euro. Va fi o surpriză pentru toata lumea, pentru că intenția lor bănuiesc că este de a centraliza șpaga. Altceva nu înțeleg. Va fi un blocaj imens. Considerăm ca un management performant nu urmarește centralizarea, ci crează condițiile necesare ca abordarile să fie unitare. Singurul argument credibil este dorința de control al deciziilor din fiecare proiect și o eventuală forțare a beneficiarilor să ofere mita decidenților din Ministerul Fondurilor Europene, prin crearea unor proceduri anevoioase. Până acum, OIR au funcționat foarte bine, nu au fost probleme. Problemele de blocaje au venit de la Ministerul Fondurilor, pentru ca ei nu au lansat apelurile de proiecte. Iar acum încearcă să spună că Organismele au fost de vina. Pai dacă nu le-ai dat de lucru, cum puteau ele să fie de vină? Iar argumentul lor forte este ca nu există o practică unitară. Pai nu va exista, dacă nu iei măsuri să existe practică unitară. Și lași pe fiecare în parte să decidă cum gandește el institutional că este mai bine”, a spus Valentin Dimon, președintele Corpului Expertilor în Accesarea Fondurilor Structurale și de Coeziune Europene din România.

Rata de absorbție de doar 0,09% prin POCU. România riscă sancțiuni.

Programul Operational Capital Uman (POCU) se desfășoară în perioada 2014-2020, iar UE ne-a alocat 4,326 miliarde euro.

Până în acest moment, datele sunt îngrijorătoare: în februarie, rata de absorbție prin acest program era de doar 0,09%. Din această cauza, România riscă să fie sancționată, ne-a mai declarat președintele Corpului Expertilor în Accesarea Fondurilor Structurale și de Coeziune Europene din România.

Programul Operational Capital Uman stabilește prioritățile de investiții, obiectivele specifice și acțiunile asumate de către România în domeniul resurselor umane, continuând astfel investițiile realizate prin Fondul Social European în perioada 2007-2013 și contribuind la reducerea disparitaților de dezvoltare economică și socială dintre România și Statele Membre ale UE.

Organismele Intermediare Regionale (OIR) sunt: Regiunea Nord-Est, Regiunea Sud-Est, Regiunea Sud-Muntenia, Regiunea Sud-Vest Oltenia, Regiunea Vest, Regiunea Nord-Vest, Regiunea Centru și Regiunea Bucuresti-Ilfov.

act aditionalavetizareguvernrata de absorbtie
Comentarii (0)
Adaugă comentariu