BCE ar putea acorda mai mult timp creditorilor pentru a-şi reconstrui rezervele de capital

7

În prezent, Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, a afirmat că, Banca Centrală Europeană este deschisă în a acorda creditorilor din zona euro, mai mult timp pentru a-şi reconstrui rezervele de capital (capital buffers), dacă actuala criză duce la o deteriorare semnificativă a calităţii activelor, transmite Reuters.

„Intenţionăm să ne menţinem flexibilitatea şi să permitem băncilor să-şi folosească rezervele de capital cel puţin până în 2022. Dar, de asemenea, putem reconsidera momentul, dacă băncile vor fi afectate de o deteriorare semnificativă a calităţii activelor”, a declarat Enria la o conferinţă online.

Acesta a continuat: „Nu vrem să începem înăsprirea reglementărilor privind rezervele de capital în timp ce criza încă are un impact asupra bilanţurilor băncilor”.

În acest sems, BCE desfăşoară o serie de acţiuni pentru a se asigura că rezervele de capital ale băncilor sunt suficient de solide pentru a face faţă unei scăderi semnificative a activităţii economice. Deşi a cerut băncilor să dea dovadă de o „extremă moderaţie” cu privire la bonusuri şi să îşi utilizeze capitalul pentru a finanţa gospodăriile şi companiile, BCE ia, de asemenea, în considerare cerinţe mai stricte de capital pentru cele care nu gestionează în mod adecvat riscul de credit, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

În contextul actual, alte surse au anunţat recent că Banca Centrală Europeană ar urma să extindă cu nouă luni măsurile de sprijin, pentru a se asigura că băncile menţin furnizarea de împrumuturi pentru economie.

Consiliul de supervizare al BCE intenţionează să permită creditorilor să continue să excludă depozitele deţinute la băncile centrale când calculează rata de îndatorare, până în martie 2022. Însă, măsura trebuie aprobată de Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene pentru a intra în vigoare, susţin sursele.

Însă, purtătorul de cuvânt al BCE nu a dorit să comenteze informaţia.

Cu toate acestre, surpriza ar fii, termenul care ar expira în 27 iunie, face ca băncile să pară mai solide şi le permite să-şi extindă activitatea cu actualele rezerve financiare.

Încă din anul 2014, BCE supervizează, în mod direct, cele mai mari 115 grupuri bancare din zona euro, acestea reprezentând aproape 82% din piaţă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata