Bill Gates investește 4 miliarde de dolari în construcția unui nou tip de centrală nucleară

17

Start-upul TerraPower, fondat de Bill Gates pentru a revoluționa proiectarea reactoarelor nucleare, a ales Kemmerer, Wyoming, ca destinație preferată pentru prima s-a centrală nucelară.

În acest sens, firma lui Bill Gates a ales să construiască centrala într-un oraș care este recunoscut pentru istoria lungă în exploatarea cărbunelui și a gazului naturale și anunță că până în 2028 ar trebuie să fie gata, potrivit  CNBC.

După ce va fi finalizată, centrala va fi operată de Rocky Mountain Power, o divizie a PacifiCorp, companie care este deținută de Berkshire Hathaway, grupul controlat de celebrul om de afaceri Warren Buffett.

În contextul constorului, centrala care va fi ridicată de firma lui Bill Gates în Kemmerer, va fi prima care va folosi un design nou avansat numit „Natrium”, dezvoltat de TerraPower cu ajutorul GE-Hitachi.

Astfel, reactoarele nucleare propuse pentru acest nou tip de centrală, folosesc sodiu lichid ca agent de răcire în loc de apă. Sodiul are un punct de fierbere mai mare și poate absorbi mai multă căldură decât apa, ceea ce înseamnă că nu se formează presiune înaltă în interiorul reactorului, reducând riscul unei explozii.

De asemenea, centralele Natrium nu necesită o sursă de energie exterioară pentru a-și opera sistemele de răcire, ceea ce poate reprezenta o vulnerabilitate în cazul unei opriri de urgență. Acest lucru a contribuit la dezastrul din 2011 de la centrala nucleară Fukushima Daiichi din Japonia, când un tsunami a oprit generatoarele diesel care rulau sistemul său de răcire de rezervă, contribuind la topirea și eliberarea de material radioactiv.

Instalațiile care sunt construite după acest design pot, de asemenea, stoca și căldură în rezervoare de sare topită, conservând energia pentru o utilizare ulterioară ca o baterie și permițând centralei să-și crească capacitatea de la 345 la 500 de megawați timp de cinci ore.

În contextul extinderilor, centralele sunt, de asemenea, mai mici decât centralele nucleare convenționale, ceea ce ar trebui să le facă mai rapid de construit și mai ieftine decât centralele convenționale. TerraPower își propune să reducă costul uzinelor sale la 1 miliard de dolari, un sfert din valoarea investiție pentru prima centrală care va fi ridicată în Kemmerer, care se ridică la 4 miliarde de dolari.

Nu în ultimul rând, centralele Natrium produc mai puține deșeuri, un produs secundar problematic și periculos al fisiunii nucleare.

Cât despre materialul radioactiv în sine, centralele vor folosi un nou timp de uraniu îmbogățit, care nu este disponibil în cantități foarte mari și care nu este disponibil la scară comercială.

În prezent, reactoarele din SUA folosesc uraniu-235 îmbogățit până la 5%, în timp ce tipul de uraniu folosit de centralele Natrium va avea un nivel de îmbogățire între 5% și 20%. Furnizarea combustibilului necesar va fi o problemă, deoarece încă nu este produs în masă, dar compania speră ca, până în 2028, când reactoarele vor putea fi puse în funcțiune, combustibilul să fie și el disponibil.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata