BRAICONF, una dintre puținele fabrici comuniste care a rezistat în capitalism

Puține fabrici au rezistrat tranziției de la comunism la capitalism, unele au picat victime ale economiei de pradă, altele erau prea slabe pentru a rezistă într-un mediu concurent.

Avem în prezent acces la toate brandurile de îmbrăcăminte din întreagă lume, de la cele mai scumpe la cele mai ieftine produse.

Firma din Brăila, Braiconf, nu doar supraviețuiește, ci și înflorește, a evitat devalizarea și privatizarea a fost făcută de și cu oamenii care aveau interesul să dezvolte afacerea, nu să o facă bucăți.

Companii românești care au ajuns de nivel internațional, fabrici care nu au fost puse pe butuci , și dimpotrivă, au ajuns să exporte la nivelul întregii lumi și care la 70 de ani, de la debut, sunt mai tinere că niciodată.

Mariana Popa – director de producție: Era ceva cu totul şi cu totul altfel. În 1950 s-a început cu nişte lenjerii de pat. Se lucra ceva poate şi pentru armata. Cămăşile, produse pentru copii, pentru grădiniţe. Rochiţe pentru fetiţe, pe urmă produse pentru femei, rochii, capoate.

Compania Braiconf a fost înființată în anul 1950, iar puțîn mai târziu a ajuns să exporte în întreagă lume, iar în anul 1971 are loc prima dezvoltare de proporții a companiei. Numărul salariaților a urcat la 2100, apoi în alți câțiva ani, trece de 3600 de angajați.

Gina Budur – şef de secţie: Eu sunt de 34 de ani. 13 ani am lucrat în maşînă, 16 la CTC, control, şi 3 ani că ajutor de maistru la zona 1. Primul meu loc de muncă, aici m-am angajat, aici rămân şi de aici ies la pensie.

Dan Săvescu – director de export: Înainte de Revoluţie mare parte din producţie mergea către piaţa CAER. Cu câţiva ani înainte de Revoluţie s-au deschis alte pieţe, spre Occident. Canada. Înainte de Revoluţie se realizau un număr de 5 milioane de cămăşi pe an. După Revoluţie fabrică a avut o perioadă mai gri. A fost perioada în care au căzut toate comenzile din piaţa CAER şi toate firmele care operau în domeniul textil au avut probleme în acea perioadă.

Pentru a ține pasul cu mișcările politice din anii 90 și pentru a se readapta la piață de atunci , în 1996 are loc una dentre schimbările majore prntru fabrică de cămăși din Brăila.

Dan Simionescu – președintele Consiliului de Administrație și director general Braiconf: A însemnat trecerea din mâinile statului în proprietate privată şi avem o structură de acţionariat destul de stabilă.

Dan Săvescu – director de export: Imediat după privatizare s-au făcut investiţii majore în retehnologizare, astfel încât să putem livra un produs de calitate.

Dan Săvescu – director de export:  Criză că pentru foarte multe companii a fost că un duş rece. Ne-a făcut să ne regândim toată activitatea şi am reuşit, am depăşit-o, am devenit mai puternici şi am reuşit şi am crescut.

Ovidiu Buta, designer: Trebuie să te gândeşti că este o cămaşă care poate să arate bine iarnă şi tip de cămăşi ce arată bine vara. Dacă o deschizi, vezi că avem o croială fantezistă. Adică în momentul în care îmi dau cravată jos de la gât şi eventual îmi suflec mânecile, o transform deja într-o cămaşă casual.

– Noi facem cămăşi aici în Braiconf pentru întreg mapamondul. Facem cămăşi pentru oameni înalţi, scunzi, pentru plajă, pentru CEO pentru mari întreprinderi. Din 1950 şi până în prezent fabrică din Brăila a produs peste 140 de milioane de cămăşi. Şi este cel mai mare producător autohton al acestor produse.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata