Care este opinia lui Steven Van Groningen, preşedintele confederaţiei patronale Concordia, despre creşterea salariului minim

35

Steven van Groni­ngen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank şi preşedinte al Concordia, organizaţia care reprezintă cele mai mari companii din România, consideră că se poate stabili un calendar al creşterilor salariului minim pentru următorii 3-4 ani, după o formulă clară, care să ducă la o creştere a veniturilor angajaţilor, dar fără a pune o presiune insuportabilă pe companii. În plus, această formula ar trebui să fie predictibilă.

Astfel, “În opinia noastră, putem agrea cu partenerii sociali o creştere reală anuală fixă care să fie ajustată cu rata inflaţiei şi productivitatea. Concordia a avut anul acesta discuţii constante cu ceilalţi parteneri sociali reprezentativi la nivel naţional pentru a stabili calendarul de creştere până în 2024. Credem că putem ajunge împreună, prin dialog, la o formulă care să poată reprezenta o îmbunătăţire a nivelului de trai pentru cei care sunt plătiţi cu salariul minim”, spune Steven van Groni­ngen.

În contextul social, Groni­ngen precizează că organizaţia pe care o conduce ar vrea să înţeleagă mai bine situaţia celor 1,6 milioane de lucrători cu salariul minim din România, pentru a avea o imagine mai pertinentă. În acest sens, guvernul s-a angajat să pună la dispoziţia organizaţiei, prin ministerele Muncii şi de Finanţe, datele necesare.

În viziunea sa, “Suntem încrezători că împreună cu partenerii sociali vom negocia o creştere care să compenseze pentru rata inflaţiei şi să aducă şi ceva în plus într-o formulă care să poată fi replicată în anii viitori, pentru a ne asigura că toţi cei care muncesc pot duce un trai decent şi companiile pentru care lucrează rămân competitive”, adaugă Steven van Groni­ngen.

În România, Confederaţia Patronală Concordia reprezintă în acest moment 15 dintre cele mai puternice sectoare din economie (automotive, energie şi utilităţi, financiar-bancar, hotelier, IT, retail, transport), cu un total de peste 350.000 de angajaţi şi mai mult de 2.000 de companii, deopotrivă mari şi mici, cu capital românesc şi străin, având o perspectivă diversă şi echilibrată asupra economiei naţionale.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News