Care sunt efectele şi cine are de câştigat de pe urma inflaţiei?

33

În anul acesta multă lume a înţeles  definiţia inflaţiei şi ştie de ce se agită spiritele din cauza acestui fenomen economic, însă nu se  știe dacă are si un efect benefic pentru unii jucători ai pieţei.

În general, actualul val al inflaţiei ar fi avut ca punct de pornire o bază foarte joasă, o revenire şi o creştere a preţurilor plecată de acolo, cauza fiind, indubitabil, criza economică produsă de pandemia de coronavirus. Ofertele nu au putut ţine pasul cu cererea, coroborate cu politicile ultralaxe ale băncilor centrale, fiind printre alte cauze care au întreținut „contextul favorabil”.

În contextul definiţiei, inflația se manifestă în cazul în care se înregistrează o creștere generalizată a prețurilor bunurilor și serviciilor, nu doar ale unor articole specifice, ceea ce înseamnă că astăzi poți cumpăra cu un euro mai puțin decât ai putut cumpăra ieri. Cu alte cuvinte, inflația reduce valoarea monedei în timp.

Iar când inflaţia pune presiune pe declinul unei monede, exportatorii au de câştigat deoarece produsele lor sunt mai ieftine pe pieţele din afara granitei, in momentul in care sunt cumpărate în alte monede (euro sau dolari).

Pe de altă parte, la calcularea creșterii medii a prețurilor, se alocă o pondere mai mare prețurilor produselor pentru care cheltuim mai mult, cum ar fi electricitatea, decât celor ale produselor pentru care cheltuim mai puțin, cum ar fi zahărul sau timbrele poștale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata