Care sunt noile schimbări ale Codului Rutier?

111

Un nou proiect de OUG, pus recent în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune mai multe schimbări la Codul rutier. În cazul în care va fi aprobat, polițiștii din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor putea da amenzi usturătoare.

Așadar,  această schimbare importantă, vizează abilitarea ofițerilor și agenților de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor de a constata și sancționa o serie de contravenții.

În cazul în care schimbările vor fi implementate, șoferii vor putea fi amendați de către acești polițiști, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pentru neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare.

Totodată, va fi sancționată și neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege.

Alte fapte vizate de către autorități vor fi neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege, dar și deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.

Amenzile prevăzute în Codul rutier sunt cuprinse între 580 și 2.900 de lei

Amenzile prevăzute în Codul rutier pentru contravențiile menționate anterior sunt cuprinse între 580 și 2.900 de lei.

De asemenea, proiectul vrea să reglementeze și posibilitatea și situațiile în care autoritățile competente pot să elibereze dovezi înlocuitoare ale permiselor de conducere și certificatelor de înmatriculare.

Astfel, „Până la eliberarea certificatului de înmatriculare, autoritatea competentă poate elibera o dovadă înlocuitoare a acestuia, care atestă înmatricularea vehiculului, a cărei valabilitate nu poate depăși 30 de zile”, arată prevederea care ar putea fi introdusă în Codul rutier.

Mai mult, Codul rutier va stabili că, până la eliberarea permisului de conducere, în cazul pierderii, furtului, deteriorării actului sau schimbării numelui titularului acestuia, serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor pot elibera o dovadă înlocuitoare a acestuia.

În contextul politico-legal, proiectul de OUG trebuie să fie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare.

Sursa: Capital.ro

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online