Care sunt recomandările transmise de ANPC în această perioadă?

La începutul verii, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis o serie de avertizări și recomandări românilor pentru perioada următoare, având în vedere creșterile de temperatură prognozate de meteorologi şi aa ce trebuie să fim atenți când cumpărăm unele produse.

Astfel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, transmite o serie de recomandări românilor. Acestea vin în contextul în care prognoza meteorologică pentru următoarea perioadă, arată că se vor înregistra temperaturi ridicate.

În acest sens, acesta le atrage atenția consumatorilor să aibă în vedere o serie de reguli care trebuie respectate în astfel de situații, pentru a preveni efectele negative asupra sănătăţii.

Care sunt recomandările transmise de ANPC?

Din mesajul transmis de șeful ANPC, acesta recomandă să nu cumpărăm produse alimentare din locuri neautorizate întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bonul cu care să justificați tranzacția comercială.

Astfel, „Riscați, astfel, să achizitionați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, se arată în mesaj.

De asemenea, trebuie să verificăm cu atenție data durabilității minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate) și trebuie să verificăm în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare și refuzați produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect mâzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat și consistență moale-înghețată, ambalaje deformate etc.).

Acordați o atenție sporită la produsele alimentare

În această perioadă, în cazul produselor alimentare, trebuie să acordăm o atenție deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranță pentru sănătatea dumneavoastră. Evitați să achiziționați astfel de produse, spune Paul Anghel.

În același timp, este bine să verificăm dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat).

În plus, „nu recongelați un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acțiune (prin menționare pe etichetă)”, se mai arată în mesaj.

Atenție la apa și sucurile cumpărate!

În atenţionările sale, „Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziționarea cărora recomandăm să acordați atenție deosebită asupra modului de depozitare și expunere având în vedere că expunerea acestora sub acțiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menționate”, spune  Paul Anghel.

De asemenea, Trebuie să acordăm atenție și în cazul legumelor și fructelor comercializate în cadrul piețelor în spații deschise unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdețurilor etc.).

În fine, la cumpărarea produselor alimentare, trebuie să solicităm și să păstrăm bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care dorim să reclamăm calitatea unui produs.

ANPCproduse alimentaretemperaturi
Comentarii (0)
Adaugă comentariu