Cât de periculoasă este apa cu lămâie?

76

Nu mai e nevoie să spunem că apa cu lămâie băută dimineața a devenit un ritual pentru mulți oameni care vor să slăbească și să-și îmbunătățească sănătatea. Benefiicile sunt dovedite și nu e nimic rău dacă le reamintim.

Lămâile sunt bogate în antioxidanți și în potasiu, dar mai ales în vitamina C, care are o multitudine de beneficii, inclusiv combaterea radicalilor liberi și reducerea inflamației.

Vitamina C reduce riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială. Știați însă că apa cu lămâie ar putea să facă mai mult rău în anumite cazuri? Iată de ce este bine să bem apă cu lămâie, potrivit site-ului Ratthiss.

Dieteticianul Colleen Christensen spune că această băutură sănătoasă, pe care influencerii o promovează acum ca pe un elixir magic, este bună pentru detoxifierea organismului, ajutând la slăbit sau la digestie.

Astfel, nu oricine poate să bea apă cu lămâie, dacă are anumite probleme cu vezica urinară.

Ce au descoperit unele studii?

Unul dintre multele beneficii aduse corpului atunci când bem apă multă, pe lângă hidratare, este urinarea. Dar nu întotdeauna combinația dintre apă și lămâie este benefică. Mai ales când vine vorba de vezica urinară.

Astfel, o meta-analiză din anul 2015 a unor studii publicate în revista Medicine a constatat că aportul mare de apă diluează concentrația și aciditatea urinei și elimină excesul de sare din organism, reducând cu 60% riscul de a face pietre la rinichi.

Analiza a stabilit că un consum de lichid suficient de mare (peste un litru și jumătate) pentru a produce 2,5 l de urină a redus riscul apariției pietrelor la rinichi.

Poate agrava simptomele persoanelor care suferă de probleme ale vezicii urinare

În timp ce alte studii au sugerat, de asemenea, că un consum de suc de lămâie sau alt suc acid este asociat cu o reducere a riscului de pietre la rinichi, această meta-analiză nu a găsit o astfel de legătură.

În opinia lui Christensen, apa cu lămâie poate agrava simptomele persoanelor care suferă de anumite probleme ale vezicii urinare.

Astfel, „Pentru cei cu cistită interstițială (numită și sindromul vezicii urinare dureroase), dacă au unele simptome, apa cu lămâie ar putea să nu fie cea mai bună idee”, spune Christensen.

Citricele, cafeaua, ceaiul, toate pot declanșa iritația vezicii urinare

În contextul alimentar, sucurile de lămâie și de alte citrice, cafeaua, ceaiul, alcoolul și chiar unele alimente pot declanșa iritația vezicii urinare.

În general, însă, apa cu lămâie este o modalitate excelentă de a ne hidrata corpul mai ales pe timpul verii.

Alte efecte nedorite ale apei cu lămâie

De asemenea, teoria conform căreia apa cu lămâie ajută la debalonare nu este dovedită științific. Ba chiar, lămâile pot agrava reflexul acid, provocând arsuri la stomac. De asemenea, lămâia conține acid citric, care poate eroda smalțul dentar.

Dar aceasta este o problemă pentru orice băutură acidă, inclusiv pentru băuturile carblogazoase și sucul de portocale.

Pentru a minimaliza riscul erodării smalțului dentar, unii stomatologi recomandă următoarele:

– clătirea gurii cu apă de la robinet după ce ați băut apă cu lămâie;

– mestecarea gumei fără zahăr după ce am băut apă cu lămâie pentru a stimula producția de salivă;

– evitarea spălatului pe dinți imediat dupa ce s-a băut apă cu lămâie;

– băutul apei cu lămâie cu un pai pentru a evita contactul cu dinții.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata