CCR discută sesizarea pe legea privind transferul unor imobile portuare în proprietarea unei comune

 CCR dezbate, miercuri, sesizarea președintelui Klaus Iohannis la legea privind transferul unor imobile din infrastructura Portului Giurgiu, aflate în proprietatea statului, în proprietatea comunei Cetate. Șeful statului susține faptul că transferul propietății trebuia făcut prin Hotărâre de Guvern.

Pe 25 iulie, președintele Iohannis a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu această lege, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Legea sesizată prevede că „se aprobă transmiterea imobilelor aferente infrastructurii portuare, având datele de identificare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege, din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Transporturilor aflate în concesiunea Companiei Naționale , «Administrația Porturilor Dunării Fluviale – S.A. Giurgiu» în domeniul public al comunei Cetate, în scopul realizării unor obiective de investiții în Portul Cetate și al desfășurării unor activități de interes public local, în condițiile legii”.

Sesizarea președintelui arată că bunurile care nu constituie obiect exclusiv al proprietății publice pot fi transferate din proprietatea publică a statului în cea a unităților administrativ-teritoriale prin hotărârea Guvernului.

Sesizarea mai arată că Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică, în forma în vigoare la momentul adoptării legii de către Parlament prevede: „Trecerea unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale se face la cererea consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local, după caz, prin hotărâre a Guvernului, declarându-se din bun de interes public național în bun de interes public județean sau local”.

„În aceste condiții, având în vedere că infrastructura supusă transferului nu constituie obiect exclusiv al proprietății publice, în lipsa unei declarații exprese a legii organice, aceasta ar fi trebuit trecută din proprietatea publică a statului în aceea a unității administrativ-teritoriale prin hotărâre a Guvernului, la cererea Consiliului Local Cetate, județul Dolj, potrivit art. 9 alin. (1) din Legea nr. 213/1998 în vigoare la momentul adoptării legii criticate”, conform sursei citate.

Nerespectarea procedurii legale și lipsa manifestării de voință a Consiliului Local Cetate, județul Dolj, atrage și încălcarea art. 120 alin. (1) din Constituție ce consacră principiul autonomiei locale, potrivit Președinției.

Astfel, Legea privind transmiterea unor imobile aferente infrastructurii portuare din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Transporturilor aflate în concesiunea Companiei Naționale „Administrația Porturilor Dunării Fluviale” – S.A. Giurgiu în domeniul public al comunei Cetate contravine dispozițiilor din Constituție, nesocotind principiul separației și echilibrului puterilor în stat, principiul legalității, rolul constituțional al Parlamentului și cel al Guvernului, principiul autonomiei locale, dar și rolul Curții Constituționale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata