Ce cuprinde noua serie de sancțiuni propuse de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru Rusia?

35

În Rusia, lista persoanelor și entităților rusești sancționate de Uniunea Europeană ar putea crește cu aproximativ 200 de persoane, în timp ce exporturile de drone și alte vehicule aeriene fără pilot la bord către Rusia și Iran vor fi interzise în cadrul unei noi serii de sancțiuni propuse de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Astfel, forțele armate ale Rusiei, ofițerii militari, legiuitorii, miniștrii, guvernatorii, partidele politice și judecătorii sunt incluși în cel de-al nouălea pachet de sancțiuni propus de Comisie împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

Concret, în total, până în prezent, blocul comunitar a pus pe lista neagră 1.241 de persoane și 118 entități.

În afirmaţiile sale, „Această listă cuprinde figuri-cheie în loviturile brutale și deliberate cu rachete ale Rusiei împotriva civililor, în răpirea copiilor ucraineni către Rusia și în furtul de produse agricole ucrainene”, a declarat Ursula von der Leyen într-un comunicat.

Uniunea Europeană vrea să reducă accesul Moscovei la drone

În contextul războiului, executivul UE vrea, de asemenea, să reducă accesul Moscovei la tot felul de drone și vehicule aeriene fără pilot, interzicând exporturile directe de motoare de drone către Rusia și exportul către orice țări terțe, cum ar fi Iranul, care ar putea să le furnizeze Rusiei.

În acest sens, Moscova a fost acuzată că a folosit așa-numitele drone „kamikaze”, care se autodistrug atunci când își ating ținta, pentru a paraliza rețeaua electrică a Ucrainei și a ucide cetățeni obișnuiți. Ca urmare, unele părți ale țării au fost aruncate în întuneric, ceea ce a generat temeri legate de o criză umanitară pe scară largă.

În contextul serviciilor secrete occidentale, se spune că aceste drone au fost furnizate de Iran, unul dintre puținii aliați pe care Moscova îi mai are pe scena mondială. Iranul neagă că ar fi furnizat Rusiei acest tip de armă, în ciuda dovezilor tot mai numeroase care dovedesc legătura comercială dintre cele două națiuni.

Sancțiunile sunt în proces de negociere

Însă, sancțiunile trebuie încă să fie negociate de statele membre înainte de a intra în vigoare. Luni este programată o reuniune a miniștrilor afacerilor externe. Un nou raport realizat de Conflict Armament Research, o organizație cu sediul în Marea Britanie, a dezvăluit că dronele iraniene folosite de Rusia împotriva Ucrainei au fost construite cu piese fabricate de companii americane, europene și asiatice, ceea ce a provocat întrebări cu privire la potențiale lacune în frontul unit al Occidentului.

Pachetul de sancțiuni propus de UE – al nouălea de la începutul războiului, la 24 februarie – va introduce, de asemenea, noi controale și restricții la export pentru anumite substanțe chimice, agenți neurotoxici, componente electronice și IT care riscă să susțină mașina de război a Rusiei în Ucraina.

Băncilor și instituțiilor financiare din UE le va fi complet interzis să efectueze tranzacții cu Banca de Dezvoltare Regională a Rusiei, în timp ce patru canale rusești acuzate de propagandă pro-război vor fi scoase de pe post pe teritoriul UE.

Instituțiile de presă respective nu au fost menționate

De altfel, Von der Leyen nu a menționat numele celor patru instituții de presă. Blocul a suspendat anterior licențele de emisie ale mai multor canale rusești de stat, precum Sputnik, Russia Today și RTR-Planeta. De asemenea, UE le va interzice investitorilor săi să înceapă noi întreprinderi și proiecte în sectorul minier din Rusia.

Propunerea lui Von der Leyen vine la câteva zile după ce UE, G7 și Australia au convenit să impună un plafon de preț fără precedent pentru țițeiul rusesc la 60 de dolari pe baril. Negocierile privind plafonarea prețurilor au fost legate de cel de-al nouălea pachet de sancțiuni, scrie Euronews.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro