Ce propunere a făcut Rusia Germaniei pentru a relua furnizarea de gaze prin conducta Nord Stream 2.

499

După avariile care au avut loc pe conducta Nord Stream 1, care au dus la sistarea livrărilor de gaze către Germania, Rusia a făcut o nouă ofertă de a relua furnizarea de gaze prin conducta Nord Stream 2. Berlinul a refuzat însă propunerea părții ruse, motivând că Moscova caută scuze politice.

Astfel, autoritățile din Germania au refuzat oferta rușilor de a continua livrările de gaze prin conducta Nord Stream 2. Germania a luat această decizie drept o sancțiune împotriva Rusiei după invadarea nejustificată a Ucraina în luna februarie.

Rușii au declarat că ar putea continua furnizarea de gaze prin Nord Stream 2 după ce pe conducta Nord Stream 1, recent, au avut loc scurgeri care ar fi afectat-o pe termen lung. Incidentele de pe Nord Stream 1 ar fi fost niște acțiuni de sabotaj, au avertizat liderii europeni.

Oficial german: Rusia nu dorește să furnizeze gaz și caută scuze politice

În opinia sa, „Dacă deciziile juridice necesare sunt luate de europeni cu privire la certificarea sa şi eliminarea restricţiilor, cred că Rusia ar putea, într-un interval scurt de timp, să furnizeze gaz prin această conductă”, a declarat ministrul rus după reuniunea ţărilor OPEC de la Viena.

Mai devreme, un purtător de cuvânt al Guvernului de la Berlin a afirmat că Germania refuză o astfel de propunere, despre care a precizat că ea a venit din partea ruşilor de mai multe ori în ultima perioadă.

Astfel, „Rusia nu doreşte să furnizeze gaz şi caută scuze politice; constatăm astfel că ea nu este un furnizor de încredere, indiferent despre ce conducte ar fi vorba”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Executivului din Germania.

SUA şi Rusia s-au acuzat reciproc de un act de sabotaj pe conducta Nord Stream 1

În prezent, conducta Nord Stream 2 nu a fost pusă în funcţionare din cauza sancţiunile impuse Rusiei după declanșarea campaniei militare împotriva Ucrainei. Războiul ruso-ucrainean a împiedicat darea ei în exploatare, iar livrările de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de către Rusia în luna septembrie. Autoritățile de la Moscova au anunțat atunci că ar exista niște probleme tehnice pe un termen nedeterminat.

Patru scurgeri de gaze din cele două conducte au fost semnalate săptămâna trecută. În urma acestor incidente, SUA şi Rusia s-au acuzat reciproc de sabotarea conductelor prin care gazul rusesc ajunge către Occident.

În același timp, tot miercuri, Germania a acuzat Statele Unite ale Americii că vinde la preţuri exagerate gazele naturale lichefiate importate de Germania pentru a înlocui resursele ruseşti.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro