Ce schimbări aduce renegocia Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)?

44

România și-ar putea renegocia Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) iar ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a vorbit, joi seara, despre efectele ce le-ar putea avea această renegociere asupra țării noastre.

Astfel, Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a vorbit  despre posibilitatea renegocierii Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) și despre efectele ce le-ar putea avea această renegociere asupra României.

În precizările sale, „Întâi de toate, România, ca şi toate ţările membre ale Uniunii Europene, se găseşte în faţa unor noi realităţi pe care le-au generat crizele pe care le parcurgem. Să nu uităm că atunci când am început negocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă discuţiile s-au purtat pentru ca România şi toate statele membre să-şi refacă capacitatea de rezilienţă pe timp de criză, iar acea criză era criza medicală.

Suntem în 2022, la criza medicală pandemică s-au adăugat criza energetică şi criza războiului. Criza războiului încă nu este resimţită în zona de industrie alimentară şi în zona de exporturi pe care le făcea Ucraina împreună cu Rusia pe ceea ce înseamnă componenta de cereale.”, a spus ministrul.

România nu riscă o criză alimentară

Ministrul Marcel Boloș a vorbit  despre eventualele fonduri ce trebuie alocate, în cazul unei posibile crize alimentare în ţara noastră.

În opinia sa, „Există această perspectivă a unei crize alimentare. Sigur, nu este cazul României, pentru că avem un potenţial agricol enorm, dar trebuie să avem alocate fondurile spre această nouă componentă de criză pe care o anticipăm şi pe care o anunţă toate instituţiile abilitate în acest sens, pe de o parte.

Pe de altă parte, să nu uităm că suntem într-un proces inflaţionist care este rezultatul unei inflaţii bazate pe costuri, deci toate aceste lucruri care se întâmplă acum la nivel macroeconomic ne dau semnalele necesare pentru ca România, la renegociere, să poată regândi PNRR încât intervenţiile de care va fi nevoie, şi discutăm de mediul de afaceri adică competitivitatea economică, discutăm de securitatea alimentară, discutăm de independenţa energetică, toate acestea sunt realităţi pe care nu vom avea cum să le neglijăm”, a declarat Marcel Boloş, la Euronews România.

Comisia Europeană ar putea impune reguli mai dure

Totodată, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a fost întrebat dacă este posibil ca o renegociere să ducă la impunerea unor criterii mai dure din partea Comisiei Europene.

Aşadar, „Aici va fi o negociere dură, iar noi, din această perspectivă, în această vară trebuie să ne facem bine temele, pentru că fundamentul negocierii cu Comisia sunt argumentele. Nu merge acest proces de negociere decât cu argumente şi s-a introdus noţiunea de circumstanţă obiectivă.”, a mai spus Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Sursa: Capital.ro