Ce soluții are Florin Cîțu pentru criza actuală din România

90

Pentru a combate  urmările crizei fără precedent a facturilor și a exploziei de prețuri din România, preşedintele partidului PNL Florin Cîțu vine cu noi precizări. El susține că liberalii au două soluții și totodată, a vorbit și despre ideea pe care PNL nu o va susține niciodată.

Astfel, Florin Cîţu vine cu noi detalii despre soluțiile care ar putea pune capăt crizei actuale. Acesta susține că toate companile de stat nu trebuie să ajungă pe piața externă. El a subliniat faptul că liberalii au două soluții pe care le vor menține.

Acestea sunt stoparea vânzării de energie și plata unei părți din contract în prima lună. El a subliniat și faptul că această criză trebuie să fie o lecție pentru România astfel încât greșelile făcute să nu mai fie repetate.

În contextul socio-economic, „Companiile de stat din România ar trebui să nu le lăsăm să vândă pe piața externă, ci să ne ținem rezerve. Sunt două soluții pe care le susținem. Să plătești în prima lună o parte din contract și stoparea vânzării de energie. Pe anul acesta s-a vândut deja. Trebuie să învățăm din această criză„, a declarat Florin Cîțu.

Pe de altă parte, referitor la un posibil acord cu FMI, liderul PNL susține că atât timp cât partidul pe care îl conduce face parte din coaliția de guvernare, o astfel de idee nu va exista. El a adăugat că există finanțări și în cele mai dificile situații, nefiind nevoie de un astfel de acord.

În opinia sa, „Ce pot să spun românilor este clar: atât timp cât PNL se află la guvernare nu va exista un acord cu FMI. Am demonstrat că putem să finanțăm în cele mai complicate condiții. Nu vom accepta un acord cu FMI”, a anunțat Florin Cîțu.

În contextul dat, în urmă cu o zi, liderul PNL preciza că, în contextul reducerii TVA-ului şi a contribuţiilor, este foarte important ca deficitul să rămână la 5,84 sau chiar mai mic.

Astfel, ”Ne ducem în 2008 şi 2016, în 2010 a fost creşterea şi s-a văzut imediat în inflaţie, în 2016, scăderea de la 24 la 20% s-a văzut în reducerea inflaţiei.  Atunci când vorbim de TVA general, se vede imediat, când vorbim de TVA doar în anumite sectoare, e mai complicat să se vadă. De aceea, noi susţinem o măsură care să ajute, nu doar de ochii lumii”, a mai spus el.

În planurile de viitor, toate soluțiile care pot salva întreaga situație, în viziunea liderul PNL, acesta declară că este nevoie de soluții pe termen lung, nu doar scurt.

Aşadar, ”Reglementare, plafonare, toate aceste intervenţii nu rezolvă problema preţurilor, nu rezolvă nimic. Ascund, îţi bagi gunoiul sub preş, asta faci, dar asta nu înseamnă că gunoiul a dispărut. Îţi apare în altă parte. Singura soluţie pe termen lung o reprezintă investiţiile, extinderea pieţei, o ofertă mai mare”, a arătat Cîţu.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro