Ce soluții are un IMM sau o persoană fizică în perioada crizei provocate de pandemia de coronavirus?

Afacerile mici și mijlocii sunt printre cele mai afectate de criza provocată de noul coronavirus. Antreprenorii români își doresc continuarea activității și caută, în această perioadă, cele mai bune soluții pentru a reuși acest lucru.

Care sunt însă soluțiile pe care le are un IMM pentru a trece cu bine de această criză? De la sprijinul financiar oferit de stat pe perioada pandemiei de coronavirus până la amânarea ratelor extinderea și activității către zone mai puțin afectate de criză – toate aceste variante ar putea conduce la menținerea afacerii și la depășirea acestei perioade dificile pentru toată lumea.

Șomajul tehnic, o soluție de moment

În special pentru companiile care și-au văzut activitatea afectată dramatic de coronacriză, soluția șomajului tehnic este una bine-venită în această perioadă. Vorbim în special de industria HORECA, dar și cea a evenimentelor, de firmele de training sau de consultanță, cele mai afectate în această perioadă. Numeroase alte firme au apelat însă la această soluție oferită de stat, care este însă una temporară.

Pe termen lung, ieșirea din criză și dezvoltarea organizației va implica, probabil, soluții noi, de multe ori creative. Șomajul tehnic însă este, pentru moment, gura de oxigen de care în special firmele mici și mijlocii au nevoie pentru a depăși această perioadă extrem de dificilă.

Extinderea serviciilor și reorientarea către zonele mai puțin afectate de criză

Multe dintre firmele care și-au văzut activitatea afectată profund de actuala criză au început să găsească soluții, unele chiar reinventându-se. Restaurante care oferă servicii de catering, unele diferențiindu-se prin promptitudinea livrării și calitatea produselor oferite, firme de cartier care încep să livreze, orientându-se în special către zona alimentară, firme de training care concep programe online și se adaptează rapid noii situații… Chiar și clinicile medicale private oferă în această perioadă consultații online, pentru probleme care se pretează, evident, acestui tip de serviciu.

Soluții există, chiar dacă scăderea veniturilor afectează comportamentul de consum. O perioadă, oamenii se vor orienta, probabil, către acoperirea necesităților de bază ale familiei. În timp însă va exista cerere și pentru alte tipuri de produse și servicii, iar identificarea acestora și orientarea în direcția respectivă sunt idei cum nu se poate mai bune.

Amânarea ratelor și reeșalonări la plată

Dacă ai un credit în derulare, interesează-te de modul în care banca la care l-ai accesat sprijină clienții în această perioadă. Va fi necesar să comunici situația ta de business, iar împreună cu banca vei identifica cele mai bune soluții.

Patria Bank, de exemplu, sprijină clienții antreprenori printr-o o serie de măsuri și soluții financiare. Dacă, de exemplu, beneficiezi de o linie de finanțare revolving scandentă în următoarele 3 luni și care nu se află deja într-un proces de remediere sau restructurare a creditelor existente, vei fi sprijinit pentru reînnoirea acestei finanțări.

Dacă IMM-ul sau microîntreprinderea ta a fost direct afectată din cauza pandemiei coronavirus prin reducerea activității, vei putea beneficia de amânare la plată și reeșalonarea ratelor, în funcție de situația în care te afli.

Te poți interesa și de eventualele facilități oferite de bănci și pentru persoanele fizice – pentru creditele accesate ca persoană fizică, dar și pentru a-ți sprijini angajații. Băncile facilitează amânarea ratelor pentru persoanele fizice pe perioada pandemiei de coronavirus, în anumite condiții.

IMM Invest, programul de susținere al companiilor în contextul actual

IMM Invest este programul guvernamental destinat susținerii mediului de afaceri pe perioada coronacrizei. Firmele pot accesa prin acest program fondurile necesare derulării activității curente, dar și cele pentru investiții.

Cele mai importante beneficii ale programului guvernamental IMM Invest sunt:

  • statul asigură până la 90% din valoarea creditului;
  • NU plătești comision de rambursare anticipată;
  • perioada de acordare a garanției este de maxim 72 de luni;
  • valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 5 milioane lei pentru capital de lucru și 10 milioane lei pentru investiții;
  • nu plătești dobândă, comision de garantare sau alte comisioane pentru acordarea creditului;
  • costurile sunt subvenționate în procent de 100% până în 31.12.2020, cu posibilitate de prelungire în anumite situații economice stipulate în cadrul legii și în schema de ajutor de stat.

Află de la specialiștii Patria Bank mai multe detalii privind avantajele programului de susținere a IMM-urilor și cum beneficiezi de acest program!

Poți accesa prin intermediul acestui program mai multe credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite sau linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele și contul statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice. Pentru acestea nu vei plăti dobândă, comision de garantare sau alte comisioane pentru acordarea creditului.

Programul IMM Invest presupune alegerea unei bănci partenere pentru accesarea creditului, care va fi posibilă după răspunsul final primit de la FNGCIMM privind acordarea garanției.

Parcurgem o perioadă dificilă, care însă va putea fi depășită prin identificarea celor mai bune soluții pentru business-ul propriu. Acestea presupun creativitate, deseori reinventare, dar și sprijin din partea statului sau al băncilor cu care colaborăm.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata