Ce subiecte vizează cele două reuniuni, la care participă peste 30 de oficiali și diplomați din statele membre NATO

23

La Bucureşri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, găzduiește, în perioada 29-30 noiembrie, două Reuniuni importante, la care participă peste 30 de oficiali și diplomați din statele membre NATO. Întrunirile vizează subiecte de securitatea regională și întărirea flancului estic în contextul invaziei ruse asupra Ucrainei.

Astfel, în perioada 29-30 noiembrie 2022 se desfășoară, la București, Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO. Evenimentul este găzduit, în numele României, de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu (PNL).

Ăn aceeași perioadă, are loc, tot la București, Reuniunea Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting – MLM). Ministerul Afacerilor Externe este co-organizatorul evenimentului, iar reuniunea constituie formatul restrâns al Conferinței de Securitate de la München (Munich Security Conference – MSC).

În afirmaţiile sale, „Bucureștiul va fi astfel, timp de trei zile, capitala diplomației europene, euroatlantice și dincolo de aceste regiuni. Aceste două evenimente de înaltă vizibilitate pentru țara noastră și cu participare internațională de cel mai nivel înalt, organizate în premieră în România, au loc într-un moment critic pentru securitatea regională și euroatlantică, marcat de războiul declanșat de Rusia în Ucraina și de impactul său multidimensional, reconfirmând profilul activ al țării noastre la nivel internațional, mai ales pe dimensiunea de politică externă și de securitate, dar și importanța strategică a Mării Negre.”, a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Este prima reuniune NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid

De altfel, această reuniune a miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO, are loc pentru prima dată în România de la aderarea țării noastre la Alianța Nord-Atlantică, în anul 2004, și a doua reuniune formală aliată după Summitul de la București din 2008. De asemenea, este prima reuniune NATO de nivel înalt desfășurată într-un stat de pe Flancul Estic, de la declanșarea agresiunii ruse asupra Ucrainei, după 24 februarie 2022.

Totodată, este prima reuniune NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârșitul lunii iunie 2022. Reuniunea va oferi oportunitatea primei discuții aplicate pentru analizarea stadiului implementării deciziilor luate la Madrid și pentru pregătirea viitorului Summit NATO de la Vilnius, din anul 2023.

Alături de şefii diplomațiilor din cele treizeci de state membre, alături de Secretarul General al NATO și alți oficiali politici și militari ai Alianței, la Reuniunea de la București vor participa miniștrii afacerilor externe ai Finlandei și Suediei, în calitate de state care își propun să adere la NATO. Totodată, la sesiunile deschise din cadrul Reuniunii vor participa miniștrii afacerilor externe din Republica Moldova (pentru prima oară la o astfel de reuniune), Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina și state partenere ale Alianței.

Ministeriala de la București este o oportunitate în plus pentru promovarea priorităților României la nivelul NATO

În precizările sale, „Țara noastră joacă un rol deosebit de activ la nivel regional, european şi euroatlantic, mai ales în contextul războiului ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei, ce reclamă măsuri concrete pentru creșterea rezilienței statelor din vecinătatea Alianței, în liniile deciziilor Summitului NATO de la Madrid, dar și pentru reducerea tuturor dependențelor.

Rolul nostru este cât se poate de pragmatic și concret – de la sprijinul necondiționat acordat celor peste 2.9 milioane de refugiați din Ucraina care ne-au trecut granițele, până la implicarea extensivă în gestionarea efectelor acestei crize, inclusiv problema tranzitului de cereale și produse agricole ucrainene către destinații terțe – peste 8.4 milioane de tone până în prezent. Ministeriala de la București este o oportunitate în plus pentru promovarea priorităților României la nivelul NATO și a importanței strategice a Mării Negre, așa cum am făcut-o și până acum, dar și pentru implementarea cât mai rapidă a tuturor deciziilor privind consolidarea Flancului Estic al NATO, inclusiv în România.” a evidențiat șeful diplomației române, Bogdan Aurescu.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro