Ce trebuie să știți despre procesarea plăților online

6

În era informațională, plata electronică devine din ce în ce mai importantă. Au fost introduse proceduri financiare noi pentru a reflecta capacitățile și cerințele tehnologice ale economiei moderne. Globalizarea și Internetul au schimbat modul în care utilizatorii finali și companiile își fac plățile. O plată tradițională se poate efectua în două moduri – hârtie și numerar. Plățile în numerar utilizează bancnote și monede, iar cele cu documente folosesc cecuri, transferuri poștale, acreditive și carduri bancare. Există multe tipuri de carduri bancare care variază în funcție de instituția financiară care le emite, dar cele mai cunoscute și des folosite sunt Visa și MasterCard. Le puteți folosi chiar și în portalurile de jocuri. Informații detaliate despre cum sa utilizați un card bancar, ce plăți puteți efectua și la ce taxe să vă așteptați, veți găsi pe site-ul www.cazinoonline.com/card-de-credit/.

Diferitele metode de plată au proprietăți specifice. Unele sunt complet anonime, altele necesită identificare. În cazul metodelor de plată electronice, cea mai mare problemă este siguranța datelor personale și financiare. Tranzacțiile financiare între bănci se fac de foarte mult timp pe cale electronică – SWIFT. Sistemele electronice de plată trebuie să îndeplinească anumite condiții. Aceste sisteme trebuie să fie flexibile, perioadă de transfer financiar să fie scurtă, sistemele trebuie să permită conversia banilor, să fie sigure, eficiente, ușor de folosit și acceptate de mulți furnizori. Cum se efectuează un transfer de bani online? Fiecare tranzacție include un vânzător de produse, informații sau servicii și un cumpărător. Pentru fiecare tranzacție, o instituție financiară trebuie să efectueze transferul de bani. Plata electronică începe cu o comunicare între cumpărător și instituția sa financiară. Cumpărătorul ordonează efectuarea unei plăți. Apoi banii sunt trimiși către instituția financiară a vânzătorului. Cea mai mare problemă a sistemelor de plăți online este securitatea. Deoarece plățile pe net înseamnă bani, sistemele digitale de plăți sunt ținta principală a hackerilor din întreaga lume.

Internet-ul este o rețea deschisă, care permite oricui să urmărească traficul către alte persoane. Acest lucru înseamnă că mesajele trebuie protejate împotriva modificării prin folosirea unei semnături digitale. O altă problemă, extrem de importantă, este asigurarea faptului că banii ajung la destinatarul dorit. Acest lucru necesită tehnologii speciale care să protejeze tranzacțiile financiare, efectuate online. Există câteva sisteme de plată – plăți ulterioare, plăți instantanee, sisteme preplătite.

  1. Plăți ulterioare

Plățile prin carduri de credit sunt în prezent cea mai frecventă și preferată metodă de plată pe Internet. Utilizarea cardurilor de credit este simplă și este acceptată la nivel global. Cumpărătorii pot naviga pe un site web, pot decide ce servicii sau produse au nevoie și își introduc informațiile de pe cartea de credit, în format HTML. Aceste informații sunt trimise către site-ul respectiv, sunt colectate și trimise odată pe zi către bancă, sau sunt direct verificate de bancă. Scopul acestor verificări este de a vedea dacă utilizatorul dispune de suma respectivă pentru a plăti. Sistemul de plată cu carduri de credit are anumite avantaje față de alte metode de plată. Acest tip de plată este acceptat pretutindeni și permite utilizatorilor să acumuleze costuri de plată la un moment dat mai târziu (de exemplu, la sfârșitul lunii). Acest sistem oferă protecție a consumatorilor, deoarece are dreptul de a returna bunurile într-o anumită perioadă de timp și pentru a redobândi costurile, deoarece acestea nu sunt luate direct din contul său. Cardurile de credit nu sunt legate de monedele naționale – conversia este automată. Pentru a proteja plățile prin card de credit sunt create două standarde – criptare SSL (Secure Socket Layer), creat de Netscape, SET (Secure Electronic Transactions – securizarea tranzacțiilor electronice), stabilite de Visa și MasterCard. Diferențele între SSL și SET sunt semnificative – SSL codifică numai traficul între browser-ul web și serverul web, în timp ce SET este o soluție completă de plată, care include nu numai cumpărătorul și agentul economic, dar și băncile necesare pentru efectuarea unei plăți cu carduri de credit.

  1. Plăți instantanee

Aici putem enumera cardurile de debit și portofelele electronice. Cardurile de debit sunt o variantă excelentă de plată online, deoarece transferul financiar se face în câteva minute, iar suma pe care o folosiți este extrasă direct din contul dumneavoastră. Nu va fi nevoie să plătiți dobândă pentru suma pe care ați decis s-o cheltuiți. Ca să efectuați o plată cu cardul de debit este nevoie să introduceți datele cardului pe platforma site-ului respectiv și codul SIV. Tranzacția este instantanee. O altă metodă de plată, foarte des folosită online, este plata prin portofele electronice. Un e-portofel este o aplicație pentru dispozitive mobile, calculatoare, tablete sau alte gadget-uri electronice în care se pot introduce date personale, cu scopul efectuării unei plăți online. Pe aceste platforme se pot completa datele de la mai multe conturi sau carduri bancare și acestea să fie folosite pentru a efectua diverse plăți sau tranzacții financiare, direct de pe aceste platforme, Nu va mai fi nevoie ca aceste informații sa fie introduse din nou. Se folosește numai o parolă de securitate. Aceste portofele electronice au foarte multe avantaje spre deosebire de metodele standard de plată online – nu există riscul să pierdeți cardul bancar, cu un singur dispozitiv puteți face toate tranzacțiile uzuale, nu mai este nevoie să introduceți datele personale sau informațiile de pe card la fiecare plată, puteți efectua mai multe tipuri de tranzacții online, în mai multe locuri. Un exemplu de e-wallet este MasterPass, lansat de MasterCard, care se folosește și în România. Avantajul principal al acestei platforme este faptul că permite integrarea oricărui tip de card sau alte aplicații de tip portofel electronic. PayU este o altă platformă online care vă permite să efectuați plăți rapide și sigure. PayU este o divizie de plăți online de la Naspers Ltd. Acest sistem este apreciat și folosit în peste 17 de țări. Platformă acceptă peste 300 de metode de plată, efectuează miliarde de tranzacții anual și este apreciată de peste 200 000 de comercianți.

  1. Carduri preplătite

Probabil cea mai sigură variantă de plată online sunt cardurile preplătite, gen Paysafecard. Acestea oferă control complet asupra finanțelor dumneavoastră și siguranță maxima, deoarece nu necesită introducerea datelor personale. Și Mastercard oferă o variantă de card preplătit, care este acceptată oriunde este acceptat și cardul de credit sau debit. Ceea ce face ca aceste carduri să fie cele mai sigure motode de plată online este faptul că nu sunt legate de nici un cont sau card bancar. Orice încercare de fraudă asupra acestor carduri este inutilă. Acestea oferă anonimitate totală, de exemplu, în cazul în care doriți să faceți câteva încercări la cazinou online sau să plătiți un hotel fără să lăsați nici o urmă. Cardurile preplătite pot fi încărcate la bancomate, cumpărând vouchere de anumita valoare sau la banca care le emite.

Foarte multe țări deja se pregătesc să renunțe la plățile în numerar, iar tranzacțiile financiare, efectuate online, au devenit obișnuință. În România lucrurile sunt puțin diferite, noi suntem abia la început. În România numai 10% dintre cetățenii fac plăți cu ajutorul telefoanelor mobile, iar 27% doresc să încerce această metodă de plată. Aproximativ 18% dintre participanții la acest studiu nici nu sunt interesați de tranzacțiile de pe mobil. Suedia este țara Europeană unde plățile digitale au cea mai rapidă evoluție.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata