China continuă exercițiile militare în jurul Taiwanului și anunță că acestea vor deveni de acum ”regulate”

Foto: voanews.com
19

În ziua de luni 8 august, armata chineză anunță că exercițiile militare în jurul Taiwanului vor continua. Astfel, astăzi vor fi executate atacuri antisubmarin și raiduri pe mare.

La aproape o săptămână după vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUANancy PelosiChina continuă exercițiile militare în jurul Taiwanului și anunță că acestea vor deveni de acum ”regulate”.

Concret, pe rețeaua de socializare Weibo, Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a Chinei a anunțat că exercițiile vor continua și în cursul zilei de luni. Astfel, astăzi, armata chineză va efectua atacuri antisubmarin și raiduri pe mare.

La rândul său Reuters,  a informat că în ultima săptămână, armata din China a efectuat un set fără precedent de exerciții navale, dar și aeriene în mai multe zone din apropierea Taiwanului. Toate aceste mișcări drastice au început după vizita din Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

China continuă exercițiile militare din jurul Taiwanului

În contextul siguranţei în zonă. încă de duminică seară, televiziunea de stat din China anunța că de acum, armata va efectua exerciții regulate pe partea estică a liniei mediane a Strâmtorii Taiwan.

În prezent, tensiunile dintre China, SUA, dar și Taiwan au atins cote maxime săptămâna trecută odată cu vizita șefei Camerei Reprezentanților a Congresului Statelor Unite, Nancy Pelosi.

Pe lângă exercițiile militare, purtătorul de cuvânt al ministerul de externe de la Beijing a mai anunțat că o va sancționa pe Pelosi pentru vizita sa ”rea și provocatoare” din Taiwan, arată Reuters.

China o sancționează pe Nancy Pelosi pentru vizita sa ”rea și provocatoare” din Taiwan

În urma acestei vizite, „În ciuda îngrijorării grave şi a opoziţiei ferme a Chinei, Pelosi a insistat să viziteze Taiwanul, amestecându-se grav în afacerile interne ale Chinei, subminând suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei, călcând în picioare politica unei singure Chine şi ameninţând pacea şi stabilitatea Strâmtorii Taiwan”, a comunicat printr-un purtător de cuvânt ministerul de externe de la Beijing.

De cealaltă parte însă, Statele Unite văd cât se poate de diferit situația. Secretarul de stat american Antony Blinken anunța că vizita lui Pelosi a fost una cât se poate de pașnică. Totodată, el a mai adăugat că SUA au anticipat deja un „răspuns militar extrem, disproporţionat şi care alimentează escaladarea” conflictului dintre cele două mari puteri.

Aşadar, „Realitatea este că vizita sa a fost paşnică. (…) Noi am anticipat că R.P. China va reacţiona în această manieră”, a mai spus şeful diplomaţiei americane.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata