Clădirile care au schimbat panorama bucureșteană în ultimii 30 de ani

52

Bucureștiul are o sumedenie de clădiri emblematice. De la Palatul Parlamentului care guvernează orașul de pe Dealul Spirii până la Ateneul Român, Palatul Regal, Palatul Victoria, chiar și adeseori criticata Casă a Presei, dar printre ele, în ultimii 30 de ani, alte clădiri moderne și-au făcut loc și au deveni parte din peisajul dâmbovițean.

Aceste clădiri cumulează 766 de metri de „zgârie nori” pe orizontul Capitalei, iar investițiile totale se ridică la aproape jumătate de miliard de euro.

Un clasament după anul în care au fost inaugurate clădirile, pentru a avea un criteriu obiectiv în stabilirea lui.

-BRD Tower – Piața Victoriei

BRD Tower

Deși la Piața Victoriei avem atâtea repere arhitecturale clasice, precum Palatul Victoria, Muzeul Țăranului Român sau Muzeul Antipa, linia orizontului este dominată de turnul în care se află sediu băncii din centrul Capitalei.

Inaugurat în 2003, bucureștenii care trec des prin zonă s-au obișnuit cu turnul care are o înălțime de 82 de metri. Este a 12-a cea mai înaltă clădire din oraș, dacă luăm în calcul și clădirile construite înainte de 1990.

A necesitat investiții de circa 68 de milioane de dolari și este ușor de observat cam din orice punct al orașului când privești către Piața Victoriei.

-Charles de Gaulle Plaza

Charles de Gaulle Plaza

Cine nu știe clădirea rotunjită de la Piața Charles de Gaulle, mai ales că dăm nas în nas cu ea când ieșim de la stația de metrou Aviatorilor?

A fost inaugurată în 2007, după o investiție de circa 50 de milioane de dolari și are o înălțime de 80 de metri.

A devenit rapid un reper ușor de recunoscut pe harta Bucureștiului, fiind cea de-a 13-a cea mai înaltă clădire din Capitala României. Una dintre cele mai cunoscute clădiri de birouri din oraș.

-Tower Center International

Tower Center International

Tot în 2007, la Piața Victoriei, era inaugurată o altă clădire înaltă care completează acum decorul de lângă Muzeul Țăranului Român și Muzeul Antipa, și de mai sus menționatul BRD Tower.

La 106,3 metri înălțime, este a 5-a cea mai înaltă clădire din București și a necesitat investiții de circa 56 milioane de dolari. Are 26 de etaje, care includ și trei nivele în subteran.

-Asmita Gardens

Asmita Gardens

Trebuia să includ în clasament și clădiri din zona rezidențială. Turnurile de lângă Delta Văcărești au devenit un reper pentru zonă. Ușor de recunoscut, mai ales prin forma ultimului nivel. Sincer, din punct de vedere arhitectural, nu le găsesc foarte aspectuoase, dar sunt ușor de recunoscut.

2008 este anul în care s-a intrat prima oară în complexul Asmita Gardens, dar finalizarea proiectului trage spre 2010. Turnurile au circa 91 de metri, locul 7 în topul celor mai înalte clădiri din Capitală, iar valoarea investițiilor în complex s-a ridicat la 120 de milioane de euro.

-City Gate

City Gate

Două turnuri gemene se ridică la Piața Presei, în apropiere de o clădire reper a Capitalei, Casa Presei. Sediile unora dintre cele mai importante companii din România sau care activează pe piața românească, cele două clădiri au o înălțime de 75 de metri.

Investiția totală s-a ridicat la peste 100 de milioane de euro și a fost inaugurată în toamna lui 2009. Acum se numără printre reperele zonei, fiind ușor de recunoscut în peisajul din Piața Presei Libere.

-Sky Tower

Sky Tower

Este cea mai înaltă clădire din București. Are circa 137 de metri înălțime și numără 37 de etaje. A fost inaugurată în decembrie 2012 și este cel mai ușor de recunoscut reper din zona Barbu Văcărescu-Floreasca.

Are cinci etaje de parcare subterană și 10 lifturi de mare viteză, iar investițiile s-au ridicat la circa 120 de milioane de euro.

-Globalworth Tower

Globalworth Tower

Dintre clădirile date deja în uz și cu destinație comercială, turnul care completează decorul de lângă Promenada Mall este a doua cea mai înaltă clădire din București. Are 120 de metri înălțime și este egalată de o clădire care încă se află în curs de finalizare, în apropiere de Palatul Parlamentului.

Globalworth Tower a fost inaugurat în 2016 fiind una dintre cele mai noi construcții din Capitală și a necesitat investiții de aproape 95 de milioane de euro, fiind ridicat de compania care deține poziția de lider pe piața spațiilor de birouri din România.

Nu aș putea uita Cathedral Plaza și Catedrala Mântuirii Neamului. În mod cert au intrat deja în peisajul bucureștean, dar pentru că sunt clădiri care nasc multe controverse, le-am lăsat doar la capitolul mențiuni.

 

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online