Comisia Europeană a aprobat capitalizarea CEC Bank cu 940 milioane de lei

11

Comisia Europeană a avizat favorabil capitalizarea CEC Bank cu 940 de milioane de lei (circa 200 milioane de euro), măsura de majorare a capitalului social nefiind considerată a se încadra în categoria măsurilor de ajutor de stat, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

CEC Bank este cea mai mare bancă romanească cu capital integral de stat și rețea teritorială și a șaptea bancă după dimensiunea activelor, ce se ridică la circa 30 miliarde de lei la finalul lui 2018. Decizia era așteptată de săptămâna trecută. Comisia a găsit termenii majorării ca fiind în acord cu principiile de piață liberă, potrivit comisarului pentru concurență, Margrethe Vestager.

România a notificat oficial Comisia în această lună cu privire la intenția recapitalizării CEC, obiectul operațiunii fiind creșterea capacității de creditare având în vedere, în mod special, potențialul de creștere al pieței bancare domestice, dar și demararea unui program substanțial pentru upgradarea sistemelor informatice ale băncii pentru continuarea oferirii serviciilor, îmbunătățirea eficienței și scăderea riscului operational.

România s-ar fi înscris să respecte un program de afaceri pentru banca de stat, program înaintat Executivului european ce acoperă perioada 2019-2023. Comisia a considerat că recapitalizarea va asigura un randament implicit acționarului, în condițiile în care programul de afaceri menționat prevede o creștere a creditelor acordate de bancă, precum și o creștere a cotei de piață la depozite. El conține ținte și de eficiență, dar și de niveluri ale capitalului pe care Comisia le numește robuste.

Aceasta este a treia încercare de recapitalizare a CEC pe care statul a demarat-o. Proiectul a beneficiat de suportul tehnic al BNR și al Consiliului Concurenței.

„Ministerul Finanțelor publice a reușit să demonstreze Comisiei Europene faptul că Statul român acționează ca un investitor privat prudent. Am demonstrat că se poate și asigurăm astfel resurse suplimentare de dezvoltare a pieței. Prin această măsură se urmărește atât susținerea creșterii intermedierii financiare a CEC Bank, cât și modernizarea infrastructurii tehnologice în linie cu dezvoltările pieței și a mediului concurențial, banca devenind astfel o instituție mai modernă, mai competitivă pe piață, care să susțină economia României”, arată ministrul demis al Finanțelor, Eugen Teodorovici, într-un comunicat.

Recent, BNR a aprobat noua conducere a CEC, formată din Bogdan Neacșu, director general și președinte al Comitetului de Direcție, Mihala Popa, director și prim-vicepreședinte al Comitetului de Direcție și Mirela Iovu, director și vicepreședinte al Comitetului de Direcție.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata