Compania OMV Petrom creşte investiţiile pentru anul 2022 cu 4,4 miliarde de lei

46

La OMV Petrom s-a decis majorarea investiţiilor pe care cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est le va face în anul acesta. Anunţul a fost făcut în urma adunărilor acţionarilor.

Investiţiile OMV Petrom pentru anul în curs vor fi majorate la 4,4 miliarde de lei, au decis adunările acţionarilor

În contextul financiar al companiei OMV Petrom, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor (AGOA) și Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA) au decis majorarea investiţiilor pentru acest an cu 55% față de 2021, la 4,4 miliarde lei.

În plus, a fost decisă și distribuirea de dividende record în valoare brută de 1,9 miliarde de lei pentru anul financiar 2021, precum și declanșarea majorării capitalului social al OMV Petrom cu valoarea terenurilor pentru care s-au obținut certificate de atestare a dreptului de proprietate.

În cadrul AGOA a fost aprobat bugetul OMV Petrom S.A. pentru anul în curs si distribuirea de dividende aferente anului financiar 2021.

Astfel, „Avem un angajament ferm de a genera valoare față de toate părțile interesate , inclusiv față de statul român. Totodată, intensificăm investițiile, care sunt estimate să crească cu circa 55% în 2022, până la 4,4 miliarde lei.

Aproape un sfert din acest buget reprezintă sume contingente planificate având in vedere eventualitatea accelerării proiectelor de generare de energie verde”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

Statul român va primi aproximativ 400 milioane de lei

Din punct de vedere al valoari totale brută a dividendelor de distribuit, acestea se ridică la 1,9 miliarde de lei. Aproximativ 400 milioane de lei vor fi distribuite către statul român, care deține, prin Ministerul Energiei, 20,6% din capitalul social al OMV Petrom S.A.

În cadrul acestei adunări, s-a luat o altă decizie importantă care a fost aprobată în cadrul AGEA, şi care este declanșarea operațiunii de majorare a capitalului social al OMV Petrom prin aportul în natură al statului român, ca urmare a actualizării valorii terenurilor pentru care societatea a obținut certificate de atestare a dreptului de proprietate.

Detalii despre activitate OMV Petrom în România, dar şi în ţările învecinate

În prezent, compania OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW.

Concret, pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a peste 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.

Iar acțiunile OMV Petrom sunt tranzacționate la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori din Londra. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51% din acțiunile OMV Petrom.

Aşadar, statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,6% din acțiunile OMV Petrom, iar 28,4% sunt deținute de persoane fizice și juridice.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata