Considerat experimentul secolului al XXI-lea, cu care Elon Musk vrea să înceapă anul 2022: Implantarea de cipuri în creierele oamenilor

86

În prezent, Neuralink, compania miliardarului american Elon Musk, este hotărâtă să înceapă unul dintre cele mai controversate experimente din secolul al XXI-lea. Aceasta face primii pași către efectuarea de teste pe oameni pentru implantarea dispozitivului său în creier, în cazul celor care suferă de diverse afecțiuni.

Elon Musk, absolvent al Universității Pennsylvania și fondator al firmelor Tesla și SpaceX și ”Persoana anului 2021”, titlu oferit de revista Time din Statele Unite, a declarat pentru Wall Street Journal că Neuralink speră să implanteze cipul în creierul uman în cursul anului 2022, potrivit The Daily Pennsylvanian.

În acest sens, compania lui Musk, Neuralink, este în proces de angajare a unui director de studii clinice, ceea ce arată faptul că ea ar putea începe în curând testele cu oameni.

În viziunea sa, ”Misiunea companiei este să dezvolte interfețe creier-mașină care tratează diverse afecțiuni ale creierului, cu scopul de a crea eventual o interfață completă de creier capabilă să se conecteze la inteligența artificială și biologică”, se scrie pe site-ul Neuralink.

Concret, în aprilie 2021, compania Neuralink din Statele Unite a lansat un videoclip în care este prezentată o maimuță care manevrează jocul video Pong, cu mintea ei. Implantul cerebral a înregistrat acțiunile din cortexul motor al maimuței, care corespund neuronilor implicați în manevrarea mâinii animalului.

În prezent, nu este clar unde se află Neuralink în procesul de testare. În mod obișnuit, directorii de studii clinice sunt angajați mai devreme de începerea experimentelor.

În acest timp, Musk a spus că este optimism cu privire la potențialul companiei Neuralink și la progresul său, în privința începerii încercărilor pe ființe umane.

Astfel, ”Cred că avem o șansă cu Neuralink de a restabili funcționarea întregului corp al unei persoane care are o leziune pe măduva spinării. Neuralink funcționează bine în cazul maimuțelor și, de fapt, facem doar o mulțime de teste și doar confirmăm că este foarte sigur și de încredere, iar dispozitivul nostru poate fi îndepărtat în siguranță”, a spus Elon Musk, a cărui avere a depășit 300 de miliarde de dolari la începutul anului 2022, conform Forbes.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online