Contabilitatea intr-o noua era

10

Cand incepeti propria afacere, exista multe formalitati carora trebuie sa le faceti fata si, mai ales, este important sa tineti totul sub control, in special aspectele legate de contabilitate, cum ar fi datele clientilor si furnizorilor, calculul de la brut la net si de la net la brut pentru venituri din salarii, deduceri personale sau alte beneficii cu facilitate fiscala si multe altele. De asemenea, inclusiv pentru persoanele care detin un PFA sunt necesare calcule contabile. Pe multi dintre noi contabilitatea este necunoscuta care ne da batai de cap. Acesta este motivul pentru care ar fi util sa utilizati programe sau platforme online de gestionare care simplifica si automatizeaza toate procesele de afaceri.

Am ales pentru dvs. platforma calculatorvenituri.ro. Aceasta este o platforma gratuita pentru persoanele fizice. In plus, pentru ca ne aflam in era tehnologiei, echipa care a creat aceasta platforma a facut-o disponibila si sub forma de aplicatie pe telefonul mobil, putand fi descarcata din Google Play si Apple Store. Toate calculele ce se vor efectua aici sunt in conformitate cu legislatia in vigoare si totul este actualizat la zi. In plus, companiile pot efectua calcule contabile complicate si pot primi inclusiv alerte legislative, de interes, din domeniul contabilitatii si al Resurselor Umane.

De exemplu, de pe aceasta platforma puteti afla totul despre diurna externa. Ce este aceasta? Este vorba despre diurna acordata angajatilor care trebuie sa se deplaseze in afara teritoriului Romaniei. Vorbim in acest caz despre o diurna in valuta, ce se va diferentia pe doua categorii. Acordarea diurnei externe se aplica in conformitate cu HG 582/2015 – Modificarea si completarea HG 518/1995 – Drepturi si obligatii deplasari in strainatate. Trebuie sa stiti faptul ca diurna externa se acorda in functie de mijlocul de transport folosit si se ia in calcul momentul decolarii avionului spre tara de destinatie si momentul aterizarii. De asemenea, daca plecati cu trenul sau autoturismul, diurna se va calcula din momentul trecerii frontierei. Diurna externa se acorda in procent de 50% pentru 12 ore de iesire din tara si 100% pentru 24 de ore. In legislatie exista o lista care cuprinde sumele standard ce vor fi alocate drept diurne in functie de statul in care angajatul este trimis.

O alta informatie utila pe care o puteti afla de pe aceasta platforma este cea lagata de cheltuieli deductibile si nedeductibile pentru PFA. Persoanele care detin un PFA, in momentul in care trebuie sa stabileasca venitul net obtinut, trebuie sa ia in calcul si sumele pe care trebuie sa le scada din venitul brut, mai exact, cheltuielile deductibile. Insa, in acelasi timp, trebuie sa tina cont si de cheltuielile nedeductibile, asa cum prevede Codului Fiscal. Ce sunt acestea?

Cheltuielile deductibile sunt: cheltuielile cu transportul de bunuri si de persoane; energia si apa, cheltuielile postale si taxele de telecomunicatii; comisioanele, cu servicii bancare, dobanzile aferente creditelor bancare; impozitele si taxele, altele decat impozitul pe venit; achizitonarea de materii prime, materiale consumabile, obiecte de inventar si marfuri; cheltuiala cu chiria spatiului in care se desfasoara activitatea; cheltuielile pentru pregatirea profesionala si perfectionarea contribuabilului si a salariatilor acestuia, pentru participarea la congrese si alte intruniri cu caracter profesional; cheltuieli pentru reclama si publicitate si multe altele.

Cheltuielile nedeductibile sunt: impozitul pe venit, inclusiv cel realizat in strainatate si cheltuielile corespunzatoare veniturilor neimpozabile ale caror surse se afla pe teritoriul Romaniei sau in strainatate; donatii de orice fel; dobanzile sau majorarile de intarziere, amenzile; cheltuielile privind bunurile constatate lipsa din gestiune sau degradate si neimputabile, daca inventarul nu este acoperit de asigurare; sumele sau bunurile utilizate de contribuabil pentru uzul personal sau la familiei sale si multe altele.

Pentru orice informatie de interes, vizitati oricand platforma calculatorvenituri.ro.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News