Crește activitatea militară și a numărului de trupe din partea Belarusului în apropierea graniței

Se schimbă situațiea în războiul din Ucraina, după ce țara lui Volodimir Zelenski a scos la iveală mai multe informații importante. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, președintele Lukașenko pregătește o mutare fără precedent.

Astfel, forțele armate ale Ucrainei au avertizat cu privire la o creștere a activității militare și a numărului de trupe din partea Belarusului în apropierea graniței.

În opinia sa, “Forțele armate ale Republicii Belerus intensifică recunoașterile, unități suplimentare sunt desfășurate în zonele de frontieră din regiunea Homel”, a declarat statul major ucrainean într-un raport de situație la 23 mai. “Amenințarea cu rachete și atacuri aeriene de pe teritoriul Republicii Belarus rămâne”, a adăugat acesta.

Ucraina anunță exerciții militare neobișnuite la finalul lunii mai

De asemenea, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că Belarusul va desfășura exerciţii militare neobișnuite la finalul lunii mai.

În precizările sale, „Sunt planificate exerciții militare, în cadrul cărora vor fi folosite mai multe arme și echipamente pe terenurile de antrenament din cinci regiuni din Belarus.

La sfârșitul lunii mai, se vor desfășura acțiuni practice ale unităților forțelor armate ale Republicii Belarus pe terenurile de antrenament din regiunile Brest, Vitebsk, Grodno, Minsk și Mogilev. Potrivit informațiilor disponibile până acum, planul acestor măsuri prevede scoaterea din depozit a armelor și echipamentelor militare și realizarea de marșuri”, a anunțat Statul Major ucrainean.

Belarusul spune că a început o altă fază de verificări

În replică, după declarația ucraineană, Ministerul Apărării din Belarus a declarat că a început ceea ce a numit “o altă fază de verificări” a echipamentelor militare pentru a observa mobilitatea și capacitatea acestora, scrie Radio Free Europe.

În acest context, Belarus nu a participat în mod oficial la războiul lansat de Moscova împotriva Ucrainei la 24 februarie, dar a permis ca teritoriul său să fie folosit de forțele rusești ca zonă de pregătire pentru atacuri pe teritoriul ucrainean.

Dar, într-un semn al modului în care președintele belarus  și omologul său rus au strâns rândurile în fața izolării internaționale, cei doi s-au întâlnit pentru a treia oară în ultima lună, la 23 mai.

Întâlnirea, care a avut loc la Soci, oraș balnear rusesc de la Marea Neagră, s-a axat pe războiul în curs de desfășurare din Ucraina, iar Lukașenko a mulțumit Occidentului pentru că “a dat un impuls propriei noastre dezvoltări”.

Belarusexercitii militareRăzboiul din Ucraina
Comentarii (0)
Adaugă comentariu