Cum să-ţi păstrezi motivaţia pe plan profesional chiar şi în cele mai dificile zile

35

Atunci când îţi place ceea ce faci, când ai în permanenţă obiective şi provocări noi şi ai şi o echipă alături de care lucrezi excelent este uşor să fii motivat şi să vii în fiecare zi cu plăcere la serviciu. Totuşi, există şi situaţii în care ne pierdem motivaţia. Renunţarea la un proiect în care credeai, o promovare ratată sau nerealizarea unor obiective, toate pot reprezenta tot atâtea circumstanţe nefavorabile în care îţi pierzi încrederea, interesul şi motivaţia. Şi nu este nimic mai rău decât să lucrezi fără să fii motivat.

Totuşi, chiar şi în astfel de condiţii, adoptând o atitudine echilibrată şi strategii clare, poţi să-ţi recapeți motivaţia şi să revii pe drumul cel bun, indiferent de capriciile vieții profesionale. Iată câteva modalităţi prin care poţi face acest lucru.

Stabileşte-ţi obiective clare şi realiste

Pentru a rămâne motivat, stabilește-ți obiective clare, măsurabile și pozitive. Mai ales dacă ai de gestionat un proiect dificil sau încerci să-ţi revii după o perioadă nefavorabilă. Ideea de bază este să fii ambiţios, dar realist. 

Dacă scopul tău este să fii şeful departamentului, dar îţi lipsesc unele competenţe, stabileşte-ţi primii paşi, cum ar fi obţinerea unor diplome suplimentare sau participarea la formări profesionale specifice. Mulți oameni încearcă să facă prea multe și își stabilesc obiective de neatins sau prea multe obiective deodată. Trebuie să îţi alegi micro obiective care să te ducă, pas cu pas, spre cel pe care vrei să-l atingi.

Vizualizează cea mai bună versiune a ta

Motivaţia profesională nu ţine doar de relaţia ta cu angajatorul sau cu mediul de la locul de muncă, ci şi de relaţia pe care o ai cu tine însuţi. Când încerci să fii mereu cea mai bună versiune a ta şi să evoluezi în fiecare zi, e mai uşor să te simţi motivat. Ca să faci totul mai concret, foloseşte un panou care să reunească diferite imagini pe care le asociezi cu ceea ce înseamnă pentru tine cea mai bună versiune a ta.

Lipește cu banda dublu adeziva diferite imagini care sunt reprezentative pentru tine: cum ar arăta biroul tău, cum ai vrea să te îmbraci, unde ai merge în vacanţă. Foloseşte aceste imagini ca să ai în faţa ochilor, în fiecare zi, dimensiunea planurilor tale şi cum poate arăta viaţa ta.

Acordă atenţie şi altor pasiuni

Ca să rămâi motivat nu este nevoie să abandonezi orice altă pasiune sau hobby şi să te dedici cu totul obiectivelor tale profesionale. Totul este o chestiune de a doza eficient timpul şi energia. De exemplu, dacă eşti pe cale să îţi lansezi propria afacere, trebuie să conștientizezi că este un proces care va dura mult timp și îţi va consuma multă energie şi vei avea mai puţin timp ca să te bucuri de alte pasiuni. Dar „mai puțin” nu înseamnă „deloc”! Nu o să-ți petreci zilele și serile ocupându-te doar de  afaceri. Cu puțină organizare, poți foarte bine să-ţi faci timp, măcar o dată pe săptămână, să te ocupi de hobby-ul tău.

De exemplu, dacă eşti pasionat de artă, fă în aşa fel încât să ai la îndemână pensule pictura şi culori, pentru momentele în care ai nevoie să te destinzi. În plus, acest interval de timp poate fi o modalitate de a-ţi alimenta imaginația și creativitatea. Și aceste momente pot fi foarte utile în proiectele tale profesionale.

Învaţă ceva nou

Rutina îți permite să fii mai eficient, dar este și inamicul numărul unu al motivației. Dacă simți că te învârţi în cerc, că faci același lucru iar și iar și te-ai săturat, este timpul să înveți ceva nou. Nivelul de toleranță al fiecăruia în ceea ce priveşte rutina este diferit. Pentru unii acest sentiment de frustrare poate apărea după câteva luni, iar pentru alții după câțiva ani. Nu este nevoie să îţi schimbi locul de muncă sau angajatorul. Poţi alege, de exemplu, să te specializezi în alt domeniu legat de activitatea ta actuală.

Interesează-te de colegi și consolidează-ţi spiritul de echipă

Dacă ai tendința de a lucra mai mult singur sau dacă interacţiunea cu colegii tăi este limitată doar la contextul sarcinilor tale, ai putea resimți o anumită oboseală sau o lipsă de interes faţă de activităţile recurente. Nu ezita să-ți abordezi colegii și să faci primul pas pentru a-i cunoaște mai bine. 

Poate puteţi ieşi la o cafea sau să luaţi prânzul împreună. Relațiile bune cu colegii de serviciu au un impact mai mare decât ai crede asupra productivităţii fiecăruia. În plus, îți vor îmbunătăți viața de zi cu zi la birou, te vor ajuta să-ţi regăseşti motivația şi vei avea şi un sprijin în zilele mai dificile.

Chiar dacă nu există o formulă magică prin care să te simţi motivat în fiecare zi, o atitudine echilibrată, relaţiile de colegialitate şi o perspectivă clară asupra obiectivelor tale profesionale te vor ajuta să depăşeşti momentele în care îţi lipseşte motivaţia.

 

Sursa foto: pexels.com


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News