Daimler va plăti 1,5 miliarde de dolari pentru cererile de înșelăciune a emisiilor din SUA

10

Constructorul german Daimler, care deține Mercedes-Benz, a fost de acord să plătească 1,5 miliarde de dolari (1,2 miliarde de lire sterline) pentru a rezolva afirmațiile guvernului SUA că și-a proiectat vehiculele diesel pentru a înșela testele de poluare ale aerului.

Firma a fost investigată pentru instalarea de software pentru a sustrage legile privind emisiile la 250.000 de autoturisme și autoutilitare Mercedes.

Oficialii americani au spus că speră că amenda va descuraja comportamentele necorespunzătoare viitoare.

Daimler a numit acordul drept „un pas important” spre soluționarea procedurilor privind motorina, dar a respins afirmațiile.

„Rezolvând aceste proceduri, Daimler evită acțiunile îndelungate în justiție cu riscurile juridice și financiare respective”, a spus compania.

În plus față de acordul de 1,5 miliarde de dolari cu autoritățile americane, Daimler a declarat că a fost de acord să plătească 700 de milioane de dolari pentru soluționarea unui proces de acțiune colectivă introdus de proprietari.

De asemenea, a dezvăluit „alte cheltuieli de o valoare medie de trei cifre de milioane EUR pentru a îndeplini cerințele decontărilor”.

Legea aerului curat

Acordurile, despre care Daimler spusese că se apropie luna trecută, încheie o anchetă pe care SUA a început-o în 2016, după ce „dispozitive de înfrângere” au fost descoperite prin testare.

Oficialii au declarat că o amendă de 875 milioane de dolari inclusă în acordul de 1,5 miliarde de dolari cu autoritățile este a doua cea mai mare pedeapsă civilă impusă vreodată de SUA în baza Clear Air Act și cea mai mare, dacă este măsurată pe bază de vehicul.

Daimler a fost de asemenea de acord să repare mașinile afectate, care au fost vândute între 2009 și 2016, fără costuri pentru proprietarii lor.

Oficialii americani au declarat că angajamentul valorează aproximativ 400 de milioane de dolari.

La o conferință de presă, luni, Andrew Wheeler, șeful Agenției SUA pentru Protecția Mediului, a declarat:

„Mesajul pe care îl trimitem astăzi este clar: vom aplica legea. „Dacă încercați să înșelați sistemul și să induceți în eroare publicul, veți fi prinși. Cei care încalcă încrederea publicului în căutarea profiturilor îi vor pierde pe amândoi.”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata