Donald Trump este suspectat că ar fi încălcat o lege a spionajului care vizează deținerea de documente confidențiale

51

Fostul președinte american are parte de vești proaste după decizia anunțată de o curte de apel federală din Statele Unite. Astfel, fostul preşedinte Donald Trump este suspectat că ar fi încălcat o lege a spionajului care vizează deținerea de documente confidențiale.

O curte de apel din Statele Unite a anunţat o nouă înfrângere pentru fostul președinte american Donald Trump joi, anulând o hotărâre anterioară a unei instanţei care numise un expert independent pentru a examina documentele confiscate din reşedinţa acestuia din Florida de către poliţia federală (FBI).

Lovitură pentru fostul președinte american Donald Trump

Judecătorii Curţii Federale de Apel din Atlanta au anulat în unanimitate ordinul unui judecător din Florida de a numi acest expert, ceea ce interzicea temporar anchetatorilor federali să folosească aceste documente în investigaţia lor penală, informează AFP, potrivit Agerpres.

Astfel,„Legea este clară”, a notat curtea de apel. „Nu putem scrie o regulă care să permită oricărei persoane care face obiectul unui mandat de percheziţie să blocheze investigaţiile guvernamentale după executarea mandatului. Nici nu putem scrie o regulă care să permită doar foştilor preşedinţi să facă acest lucru”, afirmă instanţa, argumentând că oricare abordare ar fi o „modificare radicală a jurisprudenţei care limitează implicarea instanţelor federale în anchetele penale” şi că „ambele ar încălca principiile fundamentale ale separaţiei puterilor”.

Pe 8 august, FBI a făcut o percheziţie în reşedinţa de la Mar-a-Lago din Florida a fostului preşedinte, confiscând cutii care conţineau mii de documente confidenţiale, unele dintre ele clasificate, pe care Donald Trump nu le-a returnat după ce a părăsit Casa Albă, în pofida multiplelor solicitări.

Trump, suspectat că a încălcat o lege a spionajului

Mai mult, anchetatorii federali îl suspectează pe Donald Trump că a încălcat o lege a spionajului care reglementează foarte strict deţinerea de documente confidenţiale. Donald Trump a dat asigurări că aceste documente au fost desecretizate.

Curtea de Apel a hotărât joi că percheziţia şi confiscarea documentelor nu au fost ilegale şi că judecătorul din Florida nu are autoritatea de a limita examinarea acestor documente de către Departamentul de Justiţie, care conduce această anchetă.

Această hotărâre, dă astfel undă verde procurorului special Jack Smith, care a fost numit în noiembrie de către procurorul general Merrick Garland, să îl investigheze pe Donald Trump în acest caz, precum şi în cel al rolului pe care l-a jucat în evenimentele care au condus la asaltul asupra Capitoliului de către susţinătorii săi pe 6 ianuarie 2021.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro