Două proiecte publice în valoare de peste 3 milioane de euro în zona turistică Luncile Prigoanei

78

În prezent, zona turistică Lincile Priganei este denumită ”Elveția României”. Astfel, două proiecte publice în valoare de peste 3 milioane de euro vor permite dezvoltarea acestei zone turistice cu potențial turistic uriaș.

Concret, zona turistică Luncile Prigoanei este denumirea generică sub care este cunoscută întinsa poiană situată în Munţii Sebeşului, la nord de Vârful lui Pătru, într-un areal montan, bogat în păduri şi păşuni alpine. Dispune de un uriaş potenţial de dezvoltare turistică, mai ales în cea ce priveşte turismul legat de sporturile de iarnă. În apropiere se află unul dintre cele mai spectaculoase domenii schiabile din România, vizitat des, iarna, de președintele Klaus Iohannis.

În cadrul celor două investiții care se referă la introducerea rețelei de apă potabilă și a sistemului de canalizare în zona Luncile Prigoanei din Munții Șureanu. Poiana spectaculoasă aparține de comuna Șugag, județul Alba. Două licitații au fost lansate, recent, de Primăria Șugag.

În prezent, la Luncile Prigoanei nu există un sistem centralizat de alimentare cu apă pentru populație și nici sistem de canalizare. Locuințele și construcțiile de turism se alimentează cu apă din surse individuale improvizate, iar evacuarea apelor menajere se face în bazine vidanjabile sau fose septice.

În acest sens, primul contract se referă atât la realizarea documentației tehnice, cât și la verificarea tehnică a proiectării, respectiv la asigurarea asistenţei tehnice din partea proiectantului și execuţia lucrărilor de alimentare cu apă potabilă.

În contextul caietului de sarcini, se propune înființarea reţelei de distribuţie a apei, cu o lungime totală de 8.190 de metri și realizarea unui număr total de 280 branșamente, cu lungime totala 2.240 de metri pentru un număr similar de parcele ce necesită utilități publice.

Din informațiile culese din documentațiile de urbanism existente, zona are o populație permanentă de aproximativ 500 de locuitori, și un număr estimat de turiști de aproximativ 800 de persoane. Valoarea totală estimată pentru această achiziție este de 6 milioane de lei, fără TVA.

 

Peste 10 milioane de lei pentru canalizare și stație de epurare

 

Al doilea proiect are o valoare de 10,5 milioane de lei și se referă la sistemul de canalizare și la construcția unei stații de epurare. Potrivit inițiatorilor proiectului, evacuarea apelor uzate menajere direct în factorii de mediu contribuie la creșterea conținutului în poluanți a apei freatice peste limitele admise și compromiterea acestora ca factor de mediu, cât și ca folosință de apă.

Astfel, „Neluarea unor măsuri urgente pentru realizarea unui sistem conform de canalizare menajeră în zona turistică, va conduce în mod cert la creşterea semnificativă a riscului de îmbolnăvire a populației. O altă deficienţă majoră generată de lipsa unui sistem centralizat de canalizare a apelor uzate este dezvoltarea turistică lentă a zonei datorită neatractivităţii acestora pentru investitori”, se susține în caietul de sarcini.

Lungimea totală a reţelei de canalizare gravitaționale va fi de 6.754 metri. Pe toată lungimea reţelei de canalizare, s-au prevăzut 178 cămine de vizitare, în aliniamentul colectoarelor, la capete şi în intersecţiile dintre colectoare.

Pentru corectarea calităţii apelor uzate provenite din zona proiectului înainte de deversarea în emisar, pârâul Prigoana, este propusă execuţia unei staţii noi de epurare, amplasată în nordul zonei, pe malul stâng al văii Prigoana. Stația de epurare urmează să fie proiectată pentru un număr maxim de 1.300 de locuitori.

 


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Ziare.com