După ce Rusia a anunțat că va crește exporturile, prețul gazelor în Marea Britanie și în Europa a scăzut brusc

11

În urma semnalelor că Rusia va crește exporturile, după ce a restricționat livrările timp de luni de zile,  preţul gazelor în Marea Britanie și în Europa s-a prăbușit vineri cu până la o cincime, relatează Financial Times.

Astfel, compania Gazprom a anunțat că și-a atins obiectivul de umplere a depozitelor interne, la două zile după ce președintele Vladimir Putin a cerut companiei să înceapă să aprovizioneze depozitele europene. Intervenția vine după ce unii analiști au afirmat că Moscova a alimentat o criză energetică prin reducerea livrărilor.

În contextul prețurilor din Marea Britanie, acestea au scăzut cu aproape 20%, după ce s-a tranzacționat la niveluri record în cea mai mare parte a lunii octombrie.

Dar, cu toate că prețurile sunt încă de aproximativ trei ori mai mari decât la începutul anului, scăderea va oferi o relaxare pentru industriile energofage și va spori speranțele că efectele negative ale prețurilor la gaze asupra economiilor nu vor fi atât de grave.

În acelaşi timp, preocupările legate de inflație au fost, de asemenea, accentuate de creșterea prețurilor la gaze, ceea ce a sporit presiunea asupra băncilor centrale pentru a lua în considerare creșterea ratelor dobânzii.

Referința europeană a scăzut cu aproape 12%

Concret, contractele din Marea Britanie cu livrare în decembrie au scăzut cu 15%, în timp ce referința europeană a scăzut cu aproape 12%, la 65,70 euro pe megawatt oră, după ce în urmă cu două săptămâni se tranzacționa la peste 100 de euro.

În contextul actual al capacităţii, „Totul se leagă de Rusia și de speranța că, în sfârșit, livrările vor crește, după jocurile pe care le-am văzut din partea Moscovei în acest an”, a declarat un director din domeniul comerțului cu energie.

Din punct de vedere al companiei Gazprom,  aceasta a anunțat vineri, că va finaliza stocarea internă până pe 8 noiembrie, aceeași zi despre care Putin a spus că ar trebui să fie termenul pentru începerea livrărilor suplimentare spre Germania și Austria, reduse la niveluri neobișnuit de scăzute înainte de iarnă.

Avertismentul lui Putin

În acest context, în aprovizionarea cu gaze, există în continuare îngrijorări legate de faptul că Europa începe iarna cu niveluri mai scăzute de gaze în depozite decât de obicei și, dacă vremea va fi puțin mai rece decât în mod normal, aprovizionarea ar putea rămâne la limită, ceea ce ar oferi impulsiona prețurile.

În strategia sa, Rusia a negat în mod constant restricționarea livrărilor către Europa, dar și-a limitat exporturile la cele acoperite de contracte pe termen lung în 2021 și și-a adus propriile instalații de stocare la niveluri mult mai scăzute decât cele normale pentru această perioadă a anului.

Aşadar, președintele rus, Vladimir Putin a declarat că, dacă Europa dorește mai mult gaz, atunci ar trebui să aprobe gazoductul Nord Stream 2 către Germania, care s-a confruntat cu opoziția SUA și a țărilor est-europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata