Economia României a fost în creştere cu peste 5% faţă de finalul anului trecut

47

Produsul Intern Brut al României a înregistrat cu peste 5% în primul trimestru al acestui an, raportat la ultimul trimestru din 2021, indică datele oficiale prezentate vineri, 8 iulie, de către INS.

În contextul datelor prezentate vineri, 8 iulie, de către Institutul Național de Statistică (INS), economia României a crescut cu peste 5% în primele trei luni ale anului, faţă de ultimele trei luni din 2021.

Mai precis, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în primul trimestru al anului 2022 cu 5,1% față de ultimul trimestru din 2021.

În prezent, PIB, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul I 2022 a fost de 343.678,8 milioane lei preţuri curente, în creştere cu 5,1% faţă de trimestrul IV 2021, se arată în comunicat oficial al INS.

Raportat la primul trimestru din anul 2021, Produsul Intern Brut al României a înregistrat o creștere cu 6,4%, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier.

„Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul I 2022, nefiind înregistrate diferenţe semnificative faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 139 din 8 iunie 2022”, mai menţionează INS.

Faţă de varianta provizorie de acum o lună, dinamica PIB a scăzut cu -0,1 puncte procentuale, iar cea a valorii adăugate brute a scăzut cu -0,6 puncte procentuale.

 S-au înregistrat modificări semnificative între cele două estimări

Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante între cele două estimări, astfel:

  • Informații și comunicații, cu o creștere a volumului de activitate de +0,3 puncte procentuale;
  • Activitățile profesionale, științifice și tehnice; activitățile de servicii administrative și activitățile de servicii suport, cu o creştere a volumului de activitate de +0,1 puncte procentuale;
  • Comerţul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cu o scădere a volumului de activitate de -3,0 puncte procentuale.
  • Activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii, cu o creștere a volumului de activitate de +0,4 puncte procentuale.
  • Construcţiile, cu o scădere a volumului de activitate de -0,3 puncte procentuale.

În plus, în comunicatul de vineri, INS a mai indicat faptul că impozitele nete pe produs au înregistrat o creștere a volumului lor cu +4,3 puncte procentuale.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro