Elon Musk, Nouriel Roubini și Goldman Sachs au lansat un avertisment pentru economia SUA

22

În prezent, Elon Musk, Nouriel Roubini și Goldman Sachs au lansat un avertisment asupra probabilității tot mai mari ca economia SUA să intre în recesiune. Totul s-ar putea întâmpla până la finalul  acestui an.

Din punct de vedere estimativ, o recesiune este un declin semnificativ în întreaga economie a unei țări, care durează cel puțin câteva luni. O țară care a înregistrat două trimestre consecutive de declin economic este, de obicei, considerată ca fiind în recesiune.

Iar avertismentele transmise de Elon Musk, Nouriel Roubini și Goldman Sachs vor alimenta temerile privind o aterizare dură pentru cea mai mare economie a lumii, în timp ce Rezerva Federală majorează ratele dobânzilor pentru a contracara cel mai rapid ritm al inflației din ultimele decenii.

Concret, miliardarul Elon Musk a declarat marți că o recesiune în SUA pare probabilă în viitorul apropiat.

În opinia sa, „O recesiune este inevitabilă la un moment dat. Este foarte posibil ca în scurt timp să ne confruntăm şi noi cu o astfel de situaţie”, a spus Elon Musk  într-un interviu cu editorul şef al Bloomberg News, John Micklethwait, la Forumul Economic Qatar de la Doha.

„Deşi nu este o certitudine, probabilitatea este foarte ridicată”, a spus Musk.

Riscul de recesiune este în creștere

De altfel, economiștii de la Goldman Sachs și-au redus previziunile privind creșterea economică a SUA și au avertizat luni, într-o notă de cercetare, că riscul de recesiune este în creștere.

În contextul echipei Goldman, aceasta vede o probabilitate de 30% de a intra în recesiune în următorul an, față de 15% anterior, și o probabilitate condiționată de 25% de a intra în recesiune în al doilea an, dacă este evitată una în primul. Acest lucru implică o probabilitate cumulativă de 48% în următorii doi ani.

Astfel, „Vedem acum riscul de recesiune ca fiind mai mare.”, au scris economiștii conduși de Jan Hatzius.

Economia SUA riscă să intre în recesiune până la finalul anului

În perspectivele sale, Roubini a spus că se așteaptă la o recesiune în SUA până la sfârșitul anului.

„Ne apropiem foarte mult”, a spus el, potrivit Bloomberg.

Căutând să potolească o creştere a costurilor vieţii, Fed şi-a accelerat campania de înăsprire monetară săptămâna trecută, cu cea mai mare creştere a ratei dobânzii din 1994. Acest lucru a generat noi pierderi pe Wall Street şi a crescut şansele unei recesiuni, punând presiune asupra preşedintelui Joe Biden.

Președintele SUA, Joe Biden a reiterat luni, în urma unei conversaţii cu fostul secretar al Trezoreriei, Larry Summers, că o recesiune în SUA nu este deloc „inevitabilă”. Summers vede o şansă semnificativă ca ţara să se lupte cu stagflaţia în perioada următoare.

Sursa: Capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata