Emirates va achiziționa 30 de aeronave Boeing 787 Dreamliner. Reîncep comenzile și pentru 737 MAX

19

Operatorul aerian Emirates Airlines a finalizat miercuri cu Boeing un acord pentru livrarea a 30 de aeronave 787-9 Dreamliner, au anunțat directorii celor două companii la o conferință la show-ul aviatic de la Dubai, transmite CNBC. Valoarea tranzacției se ridică la 9 miliarde de dolari.

Emirates, principalul operator aerian din Emiratele Arabe Unite, a comandat în 2017 40 de aeronave Dreamliner dar negocierile pentru finalizarea tranzacției au trenat până săptămâna aceasta, unde discuțiile au depins de soarta unei alte comenzi masive din trecut pentru 156 de aeronave Beoing 777X, comandă care a înregistrat întârzieri și despre care Emirates a spus că nu știe când va fi făcută prima livrare.

Acordul dintre Emirates și Boeing prevede o reducere a acestei comenzi cu 30 de aeronave, la 126. Problemele la motoare și alte probleme tehnice în faza de testare au dus la renegocierea acordului respectiv.

Valoarea tranzacției ce privește cele 30 de aeronave 787 Dreamliner se ridică până la 8,8 miliarde de dolari la prețul de listă al avionului, însă discounturile negociate între companii reduc cel mai probabil suma plătită de Emirates.

Comanda are o importanță imensă pentru producătorul american ale cărui vânzări au fost lovite sever de două catastrofe aviatice, în decurs de doar cinci luni, care au ucis 346 de persoane.

Într-o aparentă relaxare a crizei din jurul aeronavei 737 MAX, implicată în catastrofele respective, costructorul american a semnat la Dubai acorduri de principiu pentru livrarea a până la 60 de astfel de aeronave. Marți, Boeing a semnat un prim contract ferm pentru aeronava care a primit interdicție de la a decola în luna martie a acestui an.

Printre clienții pentru 737 MAX 8 se numără și operatorul național din Kazahstan, Air Astana, care a anunțat miercuri că a semnat o scrisoare de intenție pentru 30 de aeronave 737 MAX pentru subsidiara sa low-cost FlyArystan. Un alt cumpărător este operatorul turc SunExpress, în timp ce numele unui al treilea cumpărător nu a fost făcut public.

Emiratele Arabe Unite, ce includ Dubai, este un aliat apropiat al Statelor Unite, care reprezintă garantorul de securitate într-o regiune a Golfului care simte tensionarea tot mai accentuată a relațiilor cu Iranul.

Emirates a mai anunțat luni o comandă pentru 50 de aeronave Airbus A350-900 pentru o sumă la prețul de listă de 16 miliarde de dolari. Tranzacția reconfigurează o comandă anterioară pentru avioanele A330 ale Airbus.

Sursa foto: t2t.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata